Zvýšení funkcionářských odměn pro výbory samospráv a pověřené předsedy

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • pondělí 30. ledna 2023

Dne 24. 11. 2022 pod bodem B. odst. 7 rozhodl nejvyšší orgán družstva shromáždění delegátů o navýšení odměny pro členy výborů samospráv a pověřené předsedy. Minimální výše odměny by tak nově měla být 60 Kč na byt a měsíc. Tato částka tak nahrazuje původní minimální výši 50 Kč. Nově určená odměna bude platit již od 1. 1. 2023. Odměňování volených a poradních orgánů upravuje směrnice družstva, která stanovuje také podmínky pro její vyplácení. Více o vyplácení odměn je možné najít právě v této směrnici.

Je vůbec důležité navyšovat odměnu funkcionářů v této nelehké době? Zde musím odpovědět, že jednoznačně ano. Nemluvě o současné inflaci, která to také potvrzuje. Výkon funkce člena výboru a pověřeného předsedy není vůbec jednoduchý a často vyžaduje nemalé úsilí a časovou flexibilitu zvoleného funkcionáře domu. Pracovní náplň a udělené kompetence zvolených funkcionářů upravují přímo stanovy družstva. Dříve než si k nim něco řekneme, je důležité poznamenat, že zájem o tuto funkci každým rokem upadá. Za tento stav může jednak stárnutí stávajících funkcionářů samospráv, kteří již díky svému věku nemají sílu v práci pokračovat, či pracovní vytížení mladších obyvatel domu, kteří na výkon funkce nemají jednoduše čas. Někdy za to může pouze celkový nezájem o to, co se za dveřmi našeho bytu vůbec děje. Proto je na samosprávách často složité vybrat osobu, která by byla ochotna (a současně schopna) funkci člena výboru či pověřeného předsedy vykonávat. Navýšení odměny by mělo minimálně motivovat jak stávající funkcionáře domu, tak i další zájemce o tuto činnost.

Pracovní náplň výborů samospráv a pověřených předsedů (včetně jejich kompetencí) upravují především stanovy družstva počínaje čl. 81. Předně je důležité říci, že výbor samosprávy je výkonným orgánem samosprávy, což znamená, že za svou činnost plně odpovídá členské schůzi samosprávy a je tedy povinen řídit se jejími usneseními. Výbor samosprávy zejména plní veškeré úkoly družstva v okruhu působnosti samosprávy za odborné pomoci správy družstva a sleduje technický stav objektů v působnosti samosprávy. Mimo to předkládá požadavky na opravy a spolupracuje při jejich zajišťování. Výbor samosprávy se celkově stará o zvyšování kultury bydlení a úpravy okolí svého domu. Současně dbá o dodržování domovního řádu a zásad slušnosti mezi členy užívajícími družstevní majetek v okruhu působnosti samosprávy. Celkový výčet práv a povinností je možné nalézt ve stanovách družstva.

S ohledem na výše uvedené je nutné konstatovat, že výkon funkce člena výboru samosprávy či pověřeného předsedy je pro samosprávu velice důležitý. Proto jim tak zcela jistě patří i naše poděkování.  To platí i pro ty, kteří se nově odvážili do těchto funkcí vstoupit. Navýšená odměna je tak pouze nepatrná motivace pro dobrou práci na samosprávách domů.