Pojištění majetku a odpovědnosti od ledna 2023

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • pondělí 30. ledna 2023

Když jsme letos na jaře psali o naší pojistné smlouvě, předpokládali jsme, že na minimálně dva roky toto téma nebude nutné znovu otevírat na stránkách našeho Zpravodaje. Skutečnost nás však samotné zaskočila. Jistě všichni sledujete s velkou nelibostí, jak vše zdražuje. Nejen, že došlo k velkému růstu cen nemovitostí, ale v současnosti s údivem sledujeme enormní nárůst cen stavebních prací. Na to se rozhodla reagovat i pojišťovna Kooperativa. Nutno přiznat, že navýšení pojistných hodnot se dalo již očekávat, neboť poslední proběhlo v roce 2019. K navýšení tak dochází od ledna 2023 a to o 60 %. Současná pojistná hodnota bytu o výměře 65 m2 je 1 621 000 Kč. Po navýšení tak bude pojistná hodnota stejného bytu ve výši 2 593 000 Kč. Pojišťovna garantuje ve smlouvě, že nenamítne podpojištění. Vedle navýšení pojistných hodnot došlo ke snížení některých výpočtových koeficientů a poskytnutí další slevy za příznivý pojistný průběh ve výši 5 %. Celkově se tak platba za pojištění meziročně navýší pouze o 25 %. Vše, co bylo popsáno v minulém článku o rozsahu krytí, zůstává beze změn. Byť se nám navýšení ceny nemusí líbit, jde o zcela odpovědný krok pojišťovny, aby byla schopna krýt všechna budoucí pojistná plnění v plném rozsahu.
To že, námi využívaná rámcová pojistná smlouva je velmi kvalitní dokládá fakt, že nově příchozí SVJ, která s námi uzavírají smlouvu o správě, vždy po předložení naší nabídky velice rychle svou stávající smlouvu vypoví a žádají o zahrnutí do naší rámcové smlouvy. V novém dodatku je tedy pod naší rámcovou smlouvu zahrnuto 10 624 bytů a 115 garáží, všechny správní budovy a další majetek družstva. Souhrnná hodnota nemovitostí přesahuje 27 miliard Kč. Celková roční úhrada pojistného je 2,8 mil. Kč. To odpovídá 0,1 promile z pojištěné hodnoty majetku. Každý si může lehce porovnat s jiným pojištěním nemovitosti, které zná, že obvyklá výše se pohybuje na hodnotě 1 promile z pojištěné hodnoty majetku. 
Takto výhodné pojištění máme díky našemu členství ve Svazu českých a moravských bytových družstev. Ten ve spolupráci s renomovanou makléřskou společností Renomia, a.s. připravil a nabídl tuto rámcovou pojistnou smlouvu všem svým členům.