Předpisy úhrad od 1. 1. 2023

  • Autor: Zuzana Kožániová
  • pondělí 2. ledna 2023

Rok se sešel s rokem a my řešíme podobné problémy jako na konci loňského roku, a to především zvyšování cen energií. Družstvo, jako správce vlastních i cizích domů, musí ze zákona reagovat na zvýšení cen jakékoliv služby spojené s bydlením. 

V letošním roce 2022 jsme navyšovali zálohy na teplo a teplou vodu již od počátku roku na základě oznámení dodavatelů energií na předpokládanou výši tak, aby to jednotlivé uživatele bytů nezasáhlo najednou při vyúčtování zálohových plateb a nedostali se tím do neřešitelné situace. V některých lokalitách jsme upravovali zálohy i během roku, konkrétně v lokalitě Nový Bor od 1. 3. 2022 a Česká Lípa a Kamenický Šenov od 1. 7. 2022.

Od 1. 1. 2023 opět dochází ke zvýšení cen tepla a teplé vody. Jednotlivá procenta navýšení se v různých lokalitách liší. Pro výpočet cen pro rok 2023 už dodavatelé vycházejí ze zastropovaných cen elektřiny a plynu. Totéž platí i pro malé domovní kotelny, které posuzujeme individuálně. Více než v předchozích letech se zvyšuje i cena studené vody (vodné a stočné), konkrétně o 14 %.  

Na samosprávách OSBD budou předpisy úhrad upraveny v položkách teplo, teplá voda a vodné, stočné, včetně položek schválených shromážděním delegátů, což je poplatek za správu družstva a poplatek za správu domu (odměny funkcionářům za výkon činnosti). Předpisy úhrad se dále upravují v položkách pojištění, elektřina společných prostor a výtah. Budou zohledněny individuální žádosti samospráv o úpravy, které byly schváleny na členských schůzích a následně na shromážděních vlastníků. Ty se týkají obvykle změn DZOI na m2, tedy příspěvku do fondu oprav, dále úprav cen za úklid, navýšení odměn apod. Časté jsou v poslední době i pronájmy společných prostor jednotlivcům, které se týkají nevyužívaných místností zpravidla ve sklepních prostorech.

Předpisy úhrad společenství vlastníků, kde je OSBD statutárem, budou upraveny dle dodavatelů v položkách teplo, teplá voda a vodné, stočné, dále v položkách pojištění, elektřina společných prostor a výtah. Společenství vlastníků, kde mají svého předsedu nebo výbor, budou oslovena, zda si úpravy předpisů úhrad přejí či ne. Budou zohledněny individuální žádosti společenství vlastníků o úpravy, které byly řádně schváleny na shromáždění vlastníků.

 

Předpisy úhrad od 1. 1. 2023 budeme odesílat doporučeně předsedům samospráv a společenství vlastníků. Pro domy, které mají schváleno vyúčtování elektřiny společných prostor a výtahu na osoby, současně odešleme roční sestavu počtu osob za rok 2022 ke schválení a případným opravám. Pro následné individuální žádosti o úpravy předpisů úhrad preferujeme elektronickou komunikaci. Požadavky lze zaslat na e-mail najem@osbd.cz nebo prostřednictvím portálu G5i.

Naší snahou je nastavit zálohy tak, aby pokrývaly předpokládanou roční spotřebu uživatelů bytů.