Shromáždění delegátů – podzim 2022

  • Autor: Žaneta Kolářová
  • pondělí 2. ledna 2023

Podzimní shromáždění delegátů se konalo tradičně v sále Kulturního domu Crystal v České Lípě dne  
24. 11. 2022. Pozvánku s podkladovými materiály obdrželi delegáti 15 dnů před konáním shromáždění. Zasedání zahájila předsedkyně představenstva Žaneta Kolářová, která byla pověřena řízením celého shromáždění. Přivítala delegáty, náhradníky delegátů a zaměstnance správy družstva. Zasedání proběhlo s vysokou účastí delegátů. V době zahájení bylo z 89 pozvaných přítomno 74 delegátů, což činilo 83 %. V úvodu byla zvolena mandátová a návrhová komise. Dále byli zvoleni zapisovatelka a dva ověřovatelé zápisu.

Jako první předstoupila před delegáty předsedkyně představenstva se zprávou o činnosti představenstva a činnosti družstva. Shrnula splněné úkoly uložené představenstvu na jarním SD 2022. Předložila delegátům ke schválení návrh na úpravu poplatků za úkony prováděné správou a návrh na navýšení minimální funkcionářské odměny určené výborům samospráv a pověřeným předsedům.  Ceník poplatků, schválený shromážděním delegátů, platný od 1. 1. 2023, naleznete na straně 4 tohoto Zpravodaje. Ve své zprávě uvedla průběžný hospodářský výsledek družstva a znepokojivý meziroční nárůst dluhů na nájemném. Pozitivně hodnotila rozsah poskytovaných služeb v rámci správy bytových domů a přijetí 8 nových domů SVJ do správy družstva. V kontextu s předkládaným rozpočtem družstva pro nadcházející rok zmínila vysokou inflaci, která se již v letošním roce promítá do všech produktů a služeb. „Pro soukromé firmy a veřejné subjekty to znamená nárůst nákladů, které je nutné promítnout do plánování a najít správnou koncepci hospodaření.  Takto je zpracován a předložen návrh rozpočtu OSBD Česká Lípa pro rok 2023. Družstvo je velké a stabilní s vytvořenými rezervami, personálně stálé, s loajálními a zodpovědnými zaměstnanci. Má fungující volené orgány a jsme v Libereckém kraji díky komplexní správě vyhledávaným správcem v oblasti bydlení. Tedy ano, můžeme říci, že rok 2022 jsme zvládli a v roce 2023 budeme členům družstva a klientům nadále nabízet jistotu.“ Podotkla však, že k tomu družstvo potřebuje především součinnost našich členů a klientů při plnění závazků.

V dalším bodě programu vystoupil předseda kontrolní komise Jiří Doutnáč. Pozdravil přítomné a pohovořil o zasedáních kontrolní komise a provedených kontrolách. V závěru za kontrolní komisi doporučil delegátům schválit předložený návrh rozpočtu OSBD Česká Lípa pro rok 2023.

 

Nosným tématem podzimního shromáždění bylo projednání návrhu rozpočtu družstva pro rok 2023. Podrobný výklad připravil ředitel družstva Ing. Petr Mertin. Okomentoval jednotlivé kapitoly rozpočtu, do kterých se promítnul zejména skokový nárůst cen energií a vysoká inflace. Návrh rozpočtu zahrnuje navýšení poplatku na správu družstva od 1. 1. 2023 pro členy nájemce o 24 Kč na byt a měsíc a navýšení správního poplatku o 27 Kč na byt a měsíc u všech kategorií vlastníků.  Znamená to tedy správní poplatek pro členy nájemce ve výši 165 Kč, správní poplatek pro vlastníky členy ve výši 183 Kč a částku 221 Kč včetně DPH pro vlastníky nečleny. Správní poplatek pro společenství vlastníků s právní subjektivitou bude navýšen využitím inflační doložky o 27 Kč/byt/měsíc, což bude od 1. 4. 2023 znamenat výši 188 Kč bez DPH/byt/měsíc. Dále Ing. Mertin zdůvodnil jednotlivé položky nákladů v porovnání s rokem 2022 a uvedl předpokládaný výsledek hospodaření družstva s návrhem na rozdělení zisku za rok 2023. „V oblasti investic a oprav plánujeme v příštím roce pouze neodkladné položky. S ohledem na vysoké pořizovací ceny neplánujeme obnovu vozového parku. Na správě družstva přistupujeme k úsporným opatřením, ve kterých budeme pokračovat i v příštím roce“.

 

Jednotlivé body programu přednesli řečníci věcně a srozumitelně. Činnost představenstva a návrh rozpočtu družstva pro rok 2023 byly podpořeny promítanou prezentací. V rámci diskuze, která byla na programu po patnáctiminutové přestávce nebyl položen žádný dotaz a přistoupilo se k předložení návrhu usnesení. Návrh usnesení měli delegáti k dispozici v tištěné formě na stolech. Během zasedání nebyl podán návrhové komisi žádný návrh na změnu či doplnění usnesení.  Před předložením návrhu usnesení potvrdila mandátová komise přítomnost 76 delegátů s konstatováním, že shromáždění delegátů je usnášeníschopné. Za návrhovou komisi předstoupil Ing. Pavel Mothejzík a seznámil přítomné s návrhem usnesení, o kterém bylo následně hlasováno. Usnesení bylo téměř jednomyslně přijato. Pro hlasovalo 75 delegátů a jeden delegát se hlasování zdržel. Závěrečné setkání s delegáty na konci roku bylo sdílné, věcné a proběhlo za velmi dobré organizace. Dovolte mi popřát nejenom delegátům ale všem našim klientům klidné vánoční svátky.