Kamery v bytových domech

  • Autor: Žaneta Kolářová
  • čtvrtek 8. prosince 2022

Provozování kamer v bytových domech není pro naše družstvo novinkou. Od první instalace v roce 2004 až po současnost máme kamerové systémy se záznamem na 76 domech. Z toho je 47 domů družstevních, 19 společenství s vlastním statutárním orgánem a 10 společenství, kde vykonává funkci statutárního orgánu družstvo. Důvodem pro pořízení kamer byl zejména oprávněný zájem o ochranu bytových domů a zvýšení bezpečnosti pro bydlící. Společné prostory v bytových domech jsou často vystavovány útokům vandalů, a to jak zvenčí, tak ale i vevnitř. Neméně často zde dochází ke krádežím, což vede předsedy bytových domů k úvahám o pořízení kamerových systémů. Obecně platí, že kamerami monitorované domy jsou pachateli méně napadány, a tak instalace kamer je i jeden ze způsobů prevence proti vandalismu. Je ale nutné vědět, že pouze obecné předcházení protiprávního jednání není dostatečným důvodem pro instalaci kamer. Provozování kamerových systémů se záznamem ve společných částech bytových domů se považuje za zpracovávání osobních údajů a podléhá GDPR. Je proto nutné, aby při provozu kamerových systémů bylo postupováno v souladu s legislativou, která se týká ochrany osobních údajů. Se zavedením nařízení GDPR v roce 2018 dolehla plná odpovědnost za zpracování osobních údajů z provozu kamerových systémů na bytová družstva či společenství vlastníků jednotek.
Dovolte mi se v tomto příspěvku krátce zmínit o způsobu schvalování kamerových systémů na našich domech, což může být pro mnohé samosprávy vodítkem. Pro schvalovací proces instalací kamer a bezproblémový provoz v souladu s legislativou jsme v roce 2019 přijali směrnici o provozu kamerových systémů se záznamem. Následně byla schválena obdobná směrnice jako vzorový dokument pro SVJ v naší správě. 
Hlavním kritériem pro instalaci kamer ve společných prostorách domu je schválení pořízení kamerového systému na členské schůzi samosprávy a udělení souhlasu od všech osob bydlících v domě. V praxi to pro předsedy samospráv znamená zajistit podpisy se 100% souhlasem bydlících. V případě domů, kde již v minulosti došlo k prokázaným krádežím, vandalismu či porušování občanského soužití, lze částečně tento souhlas nahradit oprávněným zájmem správce, tj. ochranou majetku a osob, ochranou před krádežemi a prevencí proti vandalismu.
Díky postupnému mírnému uvolňování pravidel pro schvalování instalace kamerových systémů jsme novelizací uvedené směrnice přistoupili ke zjednodušení schvalování kamer, které jsou umístěné v místech, kde není denní pohyb osob (v prostorách pouze občasně navštěvovaných). Jde zejména o vstupy do sklepních prostor, samotné sklepní prostory včetně koláren a kočárkáren. Provoz kamer v těchto prostorách nepodléhá tak přísně kontrole jako kamery ve vstupech, na chodbách či ve výtazích (v prostorách obvykle průchozích). Použili jsme proto ke schvalování mechanismus souhlasu prosté většiny všech v domě, kdy je souhlas s umístěním kamerového systému vysloven nadpoloviční většinou osob bydlících v domě.
Na kamery ve veřejném prostoru jsme si zvykli a uvítali jejich přínos. Stejně bychom mohli vnímat kamery v bytových domech, s vědomím, že nám  zajišťují bezpečnější a klidnější bydlení.