Fotovoltaika na našich domech

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 24. října 2022

Fotovoltaické či solární panely již zdobí poměrně hodně střech rodinných domů či budov menších soukromých podniků. Avšak na bytových domech bychom jich zatím mnoho neobjevili. Solárními panely se ale v tomto článku zabývat nebudeme, zůstaneme u fotovoltaiky (dále jen FVE). Důvodů, proč se FVE zatím nerozšířila na bytové domy, je hned několik, ale ten nejhlavnější je paradoxně úplně nejjednodušší. Takto vyrobenou elektřinu totiž nelze dodat do libovolného bytu bez toho, že by tento byt byl přímo napojen na fotovoltaický systém. A to je samozřejmě v praxi téměř nemožné. Každý z nás má svého dodavatele elektřiny, se svými závazky či fixovanými cenami. Přechodem k systému FVE přestáváte být odběratelem elektřiny, ztrácíte možnost vybrat si svého dodavatele a jste skryti pod společným elektroměrem spolu s ostatními. Elektřinu je následně nutné rozpočítat stejně jako např. společné teplo nebo vodu. A minul by vás třeba i momentální příspěvek státu domácnostem na elektřinu. Takže sehnat dostatečný počet zájemců nebo dokonce všechny byty v domě je spíš zázrak. A budovat FVE pro pokrytí spotřeby společných částí domu se opravdu nevyplatí. Ať už jen svítíte, jezdíte výtahem, máte centrální odsávání či poháníte jiné elektrické spotřebiče, výroba se většinou časově nekryje se spotřebou. Nezbývá než nespotřebovanou elektřinu prodat za nevýhodnou cenu do sítě nebo budovat velmi draze bateriové úložiště. Nehledě na bezpečnostní a hygienické problémy umístění baterií v bytovém domě.
Ale naštěstí se blýská na lepší časy, a i díky současné energetické krizi se pohnuly ledy. Chystá se novela energetického zákona a vyhláška Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Obě normy by měly podporovat trend výroby a spotřeby elektřiny přímo na místě, bez centralizované soustavy. O co jde?
Novela energetického zákona zakotví slevu za distribuované množství elektřiny, což znamená, že za vlastní vyrobenou elektřinu nebudete muset platit obvyklé distribuční poplatky, které můžou tvořit až 60 % celkové ceny elektřiny. Zároveň novela zvýší hranici instalovaného výkonu FVE na 50 kWp bez nutnosti licence na výrobu elektřiny.
Vyhláška ERÚ o trhu s elektřinou by měla umožnit sdílení vyrobené energie bez nutnosti sjednotit odběrné místo. Zájemci o FVE by si tak mohli ponechat svého dodavatele elektřiny a vlastní odběrné místo a zároveň odebírat elektřinu, vyrobenou z vlastní FVE na domě. Určitě by to mělo být možné v rámci jednoho domu, v budoucnu i bez omezení místa odběru. Bude tedy možné časem spojit spotřebu bytů v domě se spotřebou třeba menšího podniku či úřadu, což výrazně srovná časový průběh výroby a spotřeby.
Nová legislativa by měla být přijata počátkem roku 2023, v návaznosti na ní by pak měly být upraveny i dotační programy. Výše dotace se počítá z instalovaného výkonu (15 000 Kč za 1 kWp) a z počtu připojených bytových jednotek (5 000 Kč za byt). V praxi se výše dotace pohybuje až kolem 50 % nákladů.
Pokud bude opravdu nová legislativa přijata a bude ve slibovaném znění, stane se FVE konečně zajímavá i pro naše bytové domy.
Proto jsme se rozhodli, v duchu přísloví „štěstí přeje připraveným“, zorganizovat seminář pro vybranou skupinu zástupců samospráv a seznámit je s možnostmi instalace FVE. Seminář proběhne ve druhé polovině října na družstvu a na něm se pokusíme přesvědčit zástupce některých domů, aby se do instalace FVE pustili.  Přes vše pozitivní, co zde bylo uvedeno, je totiž otázka FVE stále velmi diskutabilní.
Dům může prostředky investovat bez ambicí zpětného splácení, takže si může díky vyrobené elektřině zlevnit své náklady za elektřinu v domě a v bytech. Otázkou pak ale zůstává rozúčtovací klíč, tedy komu kolik elektřiny „věnovat“. Pořízení ze společných prostředků totiž znamená, že velký byt přispěl výrazně víc než ten malý. Nebo si může dům pořídit FVE „na kšeft“, vyrobenou elektřinu prodávat a tím splatit zpět vynaložené prostředky. Pak nemusíme řešit rozúčtovací klíč. Ale je nutné si říct, za kolik se bude elektřina prodávat. Samotný náklad na pořízení se pohybuje kolem 1,5 mil. Kč pro dvouvchodový osmipatrový dům, prostá návratnost bez dotace je i při prodeji elektřiny za 5 Kč za 1 kWh kolem šesti let, s dotací možná jen tři roky. Pochopitelně, čím levněji si elektřinu prodáme, tím déle se bude investice splácet. Prostá návratnost znamená, že nezapočítám náklady na provoz, případné opravy FVE, které budou s časem stoupat. Od zástupců domu budeme očekávat aktivní přístup k problematice, přesvědčování lidí v domě, aby se ke komunitě přidali a samozřejmě vše schválili na členské schůzi a shromáždění vlastníků.
No a posledním problémem je samotné umístění panelů. Plochá střecha je sama o sobě technologicky choulostivý konstrukční prvek, náchylný ukázat každou sebemenší chybu při pokládce. Pořízení kvalitní střechy je dnes otázkou nákladu přes 2 500 Kč na m2 plochy. Dvouvchodový dům pořídí takovou střechu zhruba za 2 mil. Kč, tedy za víc, než stojí samotná FVE, na ní umístěná. Je samozřejmé, že instalace panelů znamená enormní zátěž na konstrukci domu, ale hlavně na samotnou střechu. Každý si asi umí představit náklady na opravu střechy, pokud je potřeba demontovat a zpětně instalovat pole panelů FVE. Takže další podmínkou smysluplnosti FVE je bezchybný stav střechy.
Sami jsme zvědaví, jaký úspěch bude seminář mít a kolik domů se rozhodne pro instalaci FVE na svou střechu.