Kam až půjdou ceny energií?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 24. října 2022

V létě jsem psal článek o dalším prudkém nárůstu záloh za teplo a ohřev teplé vody v důsledku zvýšení cen energií. Tehdy jsem končil své úvahy tím, že téma zlevňování nebude asi jen tak na řadě. Bohužel, netušil jsem, jak hodně nereálné a vzdálené toto téma bude, a to i v obecném smyslu, nejen u energií.

Proto, když jsem dostal opět za úkol napsat další článek o nekontrolovatelném růstu energií, moje první myšlenka byla, že to bude další depresivní čtení. A samozřejmě na otázku v nadpisu článku nemám odpověď. Asi nikdo ji momentálně nemá. Jediná jistota je, že se ceny energií, ale i např. benzínu nevrátí na původní hodnoty z pololetí roku 2021. A s tím se budou i zvyšovat ceny všech výrobků včetně potravin.

Nemá smysl zde rozebírat příčiny prudkého nárůstu, ty jsou totiž vesměs globální a v rámci naší malé země s nimi nic neuděláme. Žádný jednoduchý lék neexistuje. Můžeme se jen zajímat o to, jak se nás růst dotkne a zda můžeme něco udělat pro zmírnění dopadů.

Každý z nás má jinak postavenou skladbu spotřeb svých energií, takže se pokusím popsat aspekty zdražování pouze z hlediska společného bydlení. Jako družstvo řešíme ceny elektřiny pro společnou spotřebu domu a ceny plynu pro domovní kotelny. A největší problém s nejplošnějším dopadem je samozřejmě cena centrálního tepla a ohřevu teplé vody, ta se dotkne výrazné většiny našich bytů a klientů.

Pokud někdo doma topí uhlím či dřívím, neumíme s tím nijak pomoci, stejně jako u bytového odběru elektřiny či plynu.

Nejdříve ceny centrálního tepla k topení a ohřevu teplé vody. Jak jsem se zmiňoval, navýšení se dotkne více jak 5 000 družstevních a 2 400 vlastnických bytů v naší správě. Po drastickém plošném zvyšování záloh na počátku roku jsme v pololetí zvyšovali např. v České Lípě o dalších až 20 %. Tenkrát to bylo s nadějí, že se snad ceny uklidní či dokonce klesnou. To viditelně nenastalo a dodavatelé tepla upozorňují, že současné ceny pro příští rok neudrží. Očekáváme proto další zvýšení cen a tím i měsíčních záloh. Přesná čísla zatím nemáme k dispozici, ale předpoklad je o cca 25 %.

Trochu jinak jsou na tom domy s vlastní domovní kotelnou. Protože u takto malých zdrojů je náklad za energie 80 až 90 % celkové ceny, každý nárůst cen plynu se projeví drasticky. Tyto domy si již zažily prvotní šok na přelomu roku, kdy jsme jim zvyšovali zálohy na více jak dvojnásobek původní výše. Přesto platili v absolutních číslech méně než byty na centrálním teple. A co bude příští rok? Opravdu nevíme. Jak jsem psal již v létě, na konci roku nám končí cenový fix na plyn a nevíme, co bude dál. Současné ceny plynu jsou mimo sociální realitu a schopnosti lidí platit, ale vláda naštěstí zastropovala ceny plynu na 3 000 Kč za MWh. Do konce roku máme zajištěnou cenu 2 300 Kč, takže pokud nezískáme dodavatele plynu pod 3 000 Kč, budou se zálohy navyšovat o cca 30 %.

Poslední oblast, kde dojde ke zvýšení záloh v předpise, je elektřina společných prostor. Tedy světla na chodbách a sklepích, provoz výtahů, centrální odsávání. Zde nám na konci roku končí dvouletý fix ve výši 1,70 Kč za kWh. Vláda svým nařízením zastropovala cenu na výši 6 Kč za kWh, což je cca 3,5násobek. Naštěstí není tato položka v předpise nijak výrazná, v absolutních číslech se bavíme o zvýšení průměrně o stokorunu. Průměr je ale vždy ošemetná věc. Záleží na poměru spotřeby elektřiny a stálých plateb. Dům, kde jsou pouze světla, navýšení ceny téměř nepozná. Dům, kde je výtah a centrální odsávání, už bude mít navýšení třeba na dvojnásobek. A pak jsou domy, kde je spotřeba společné elektřiny výrazná. To jsou domy s vlastní kotelnou a domy s vlastní čističkou odpadních vod. U kotelny se zvýšení projeví v ceně tepla, ale nijak zásadně. U čističek se to projeví v ceně vody, a to poměrně viditelně, protože spotřeba elektřiny je výrazná položka v nákladech na čištění vody. Je možné, že tyto domy budou mít dražší studenou vodu než domy, napojené na kanalizaci a platící stočné.

Naproti tomuto všemu zdražování se snaží jít finanční pomoc státu. V rámci tzv. úsporného tarifu dostal každý odběratel elektřiny přes svého dodavatele připsáno do říjnových záloh platbu 2 až 3,5 tisíce korun, podle typu distribuční sazby. Zastropováním cen byl úsporný tarif pro rok 2023 zrušen, takže avizované příspěvky na domácnost podle typu topení nebudou, místo toho jsou garantovány maximální dovolené ceny plynu a elektřiny. Zůstane ale odpuštění platby za obnovitelné zdroje (OZE) ve výši 599 Kč za každou MWh spotřebované elektřiny. Takže typická domácnost s průměrnou spotřebou kolem 2 MWh ročně ušetří kolem 1 000 Kč.

Na vytápění domácností propanem, dřevem, uhlím nebo peletami se žádný cenový strop nevztahuje.

Jestli je tato pomoc dost nebo málo, je těžko říci. V současné době na víc stát asi nemá. Nalhávat si, že je energie stále levná a masově jí dotovat, by znamenalo vést stát ke krachu a lidi a podniky k nešetření.

Co říci povzbudivého závěrem? Jak jsem předeslal na úvod, ceny energií se už asi nikdy nevrátí na hodnoty před rokem, a tak nezbývá než se této situaci přizpůsobit. Od pasivních úspor typu nepopulárního snižování teplot vytápěných místností a menší spotřeby teplé vody až po aktivní úspory typu výměny spotřebičů za úspornější, zateplování, kvalitnější okna. Přes všechny tyto kroky se nám náklady na bydlení citelně zvýší.