Výsledky voleb delegátů OSBD Česká Lípa

  • Autor: Žaneta Kolářová
  • úterý 26. července 2022

Volby delegátů SD proběhly na jaře letošního roku v souladu s čl. 65 stanov OSBD Česká Lípa a volebním řádem. Funkční období delegátů je pětileté a delegátům zvoleným v roce 2017 skončilo ke dni 30. 4. 2022. Volby probíhaly v termínu od 10. 2. 2022 do 17. 3. 2022 na členských schůzích samospráv a nově i formou korespondenčního hlasování. Průběh voleb se řídil metodickým pokynem pro volby delegátů, schváleným představenstvem družstva. Pro nové funkční období delegátů byl v souladu se stanovami družstva stanoven počet delegátů v jednotlivých volebních obvodech (jeden volební obvod odpovídá přibližně počtu 450 ± 150 hlasů, přičemž člen nájemce družstevního bytu má ke dni voleb 10 hlasů a ostatní členové 1 hlas). Za každý volební obvod je volen jeden delegát a jeden náhradník z řad členů zařazených do volebního obvodu.

Volby na členských schůzích máme zažité, avšak zápisy o volbách byly pro předsedy samospráv oproti předešlým volbám administrativně náročnější. Nově se do zápisů zaznamenávala váha hlasu při hlasování přítomných členů k navrženým kandidátům. Korespondenční hlasování obdrželi všichni členové nebydlící (členové bez bytové jednotky) a členové družstva v domech společenství vlastníků. Korespondenčního hlasování se zúčastnilo v průměru 30 % obeslaných voličů. Pro odeslání hlasovacích lístků voliči využili přiložené návratové obálky, které bez vlastních nákladů odeslali prostřednictvím České pošty nebo ji odevzdali na správu družstva. Výsledky korespondenčního hlasování zpracovala tříčlenná volební komise.

Většina samospráv stihla volby vykonat a odevzdat zápisy do konce března. V průběhu voleb představenstvo anulovalo volby na členské schůzi sam. č.  457 ve volebním obvodu č. 67, kde proběhla opakovaná volba delegáta. Na 9 samosprávách, z důvodu nedodržení termínu pro svolání členských schůzí, se konaly členské schůze za účasti člena představenstva v náhradním termínu. Následné zpracování zápisů o volbách z členských schůzí zajistil právní a správní úsek. Referentky musely všechny zápisy řádně zkontrolovat, přepočítat počty obdržených hlasů a zkontrolované výsledky zaevidovat.

Pro nové funkční období od 1. 5. 2022 – 30. 4. 2027 bylo z celkových 91 volebních obvodů zvoleno 89 delegátů. Výjimkou je vol. obvod č. 2 (sam. č. 617, 620) a č. 22 (sam. č. 280/č. p. 2654), kde nebyl navržen ani zvolen žádný kandidát. Poměrně malý počet navržených kandidátů se odráží ve výsledcích voleb. Z 91 volebních obvodů byl ve 38 obvodech zvolen delegát a náhradník delegáta a ve zbývajících 51 obvodech byl zvolen pouze delegát. Zvolení delegáti a náhradníci SD byli představenstvem družstva schváleni na dubnovém zasedání.

Volby jsou úspěšně za námi a nezbývá všem, kteří se podíleli na jejich průběhu a výsledku, poděkovat. Věřím, že máme zvolené kvalitní a zodpovědné delegáty, kteří se ujmou svých funkcí na dalších pět let. Všichni zvolení delegáti a náhradníci byli o svém zvolení písemně vyrozuměni. Současně je seznam nově zvolených delegátů a náhradníků SD uveřejněn na internetových stránkách družstva.