Shromáždění delegátů – jaro 2022

  • Autor: Žaneta Kolářová
  • úterý 26. července 2022

Shromáždění delegátů je nejvyšší orgán družstva. Vždy na jaře se schází shromáždění delegátů (SD), aby projednalo materiály, které bilancují uplynulý rok. Jedná se o účetní závěrku spolu s návrhem na vypořádání hospodářského výsledku za uplynulý rok a výroční zprávu o hospodaření družstva. Tentokrát se shromáždění sešlo po uskutečněných volbách na jaře letošního roku s nově zvolenými delegáty. Téměř polovina delegátů byla nových v tom smyslu, že v SD v minulých obdobích nepracovali. Jednání se uskutečnilo ve čtvrtek 26. 5. 2022 v sále Kulturního domu Crystal v České Lípě. Při zahájení bylo přítomno 69 z 89 pozvaných delegátů.

Předsedkyně představenstva paní Žaneta Kolářová, předsedkyně představenstva, přednesla zprávu o činnosti a práci představenstva. Shrnula splněné úkoly z listopadového SD roku 2021. Podrobně přiblížila přítomným rozsah projednávaných bodů a přijatá usnesení na zasedáních představenstva.

Předseda kontrolní komise Jiří Doutnáč představil a stručně pohovořil o zasedáních kontrolní komise. V závěru za kontrolní komisi doporučil delegátům schválit rozpočtovou změnu pro rok 2022.

Činnost správy družstva za rok 2021 prezentovala předsedkyně představenstva Žaneta Kolářová. Formou grafů a tabulek seznámila delegáty s průřezem činnosti jednotlivých úseků a dosaženými výsledky družstva za rok 2021 v časovém porovnání. Družstvo dosáhlo velmi dobrého hospodářského výsledku, udrželo stabilitu a rozšířilo správu o 5 domů SV, které jsme převzalo od cizích správců. Ve svém vystoupení předsedkyně konstatovala, že se družstvu v roce 2021 podařilo splnit všechny plánované záměry a plnilo všechny závazky vůči svým klientům i dodavatelům.

Následně ředitel správy družstva Ing. Petr Mertin velmi podrobně vysvětlil delegátům finanční část výroční zprávy OSBD Česká Lípa za rok 2021. Zdůvodnil jednotlivé položky návrhu na rozdělení zisku za rok 2021 i klíč, podle kterého se bude část zisku rozdělovat na jednotlivé samosprávy. Družstvo v roce 2021 dosáhlo čistý zisk ve výši 5,1 mil. Kč. Z této částky bylo schváleno k rozdělení samosprávám do fondu bytového hospodářství 2,8 mil. Kč. Část zisku ve výši 1 mil. Kč byla odložena na budoucí hospodaření s cennými papíry a část zisku ve výši 0,5 mil. Kč byla odložena do nerozděleného zisku z předchozích let. Celkově je vytvořena rezerva pro budoucí činnost správy družstva ve výši 2,9 mil. Kč.

Po přestávce v druhé části programu ředitel družstva Ing. Petr Mertin předložil návrh rozpočtové změny pro rok 2022. Okomentoval změnové položky rozpočtu, do kterých se promítly zejména skokový nárůst cen energií a narůstající inflace.

Na závěr jednání bylo téměř jednomyslně přijato usnesení v podobě, kterou připravilo představenstvo družstva. V době hlasování o usnesení bylo přítomno 71 ze 89 pozvaných delegátů, což bylo 79,7 %. První jednání nových delegátů proběhlo k celkové spokojenosti všech.