Co bude s cenami centrálně vyráběného tepla v roce 2022

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 22. prosince 2021

Jako správce, vlastník a spoluvlastník bytových domů má družstvo na okrese Česká Lípa celkem 218 domů na centrálním rozvodu tepla a teplé vody nebo s vlastními domovními kotelnami. Toto množství domů představuje více jak devět tisíc bytů, které tvoří 86 % všech spravovaných bytů. Přímo na centrálním zdroji tepla je 8 390 bytů, zbývajících 690 bytů je vytápěno vlastními domovními kotelnami, ať už plynovými či tepelnými čerpadly.
Teplo a teplou vodu nám dodává celkem osm dodavatelů. Největší z nich je samozřejmě Českolipská teplárenská, obsluhující 127 domů s 6 042 byty. Následuje Teplo Nový Bor s 24 domy a 1 037 byty. Naším nejmenším dodavatelem je pak RK Kouba pro dva domy s 36 byty v Zákupech.
Z výše uvedeného je tedy jasné, že ceny tepla a teplé vody jsou opravdu významným tématem. Tyto dvě platby navíc tvoří v nájemním předpise velmi významné položky a společně představují více jak třetinu celkové výše předpisu.
Nemůžeme proto nevnímat, co se děje na trhu s energiemi, konkrétně s cenami plynu a elektřiny. Neslavný konec největšího nestátního poskytovatele energií Bohemia Energy „probudil“ zájem obyčejných lidí o raketový růst cen energií na burze. Kdo neměl zafixovanou cenu, zažívá nepříjemné okamžiky se stále se zdražující elektřinou a plynem. A ti, kteří zafixováno mají, budou možná zažívat stejně nepříjemné chvíle o půl roku či o rok později, až jim skončí fixace. Vypadá to totiž tak, že minimálně ceny elektřiny už nebudou nikdy tak nízko, jako byly do pololetí letošního roku. Důvody jsou totiž více nadčasové než covidová epidemie či momentální nedostatek ruského plynu. Jde o celkový tlak Evropské unie na zlepšování klimatu, německé odmítání uhlí a jaderné energie a další vlivy, které už levnou energii neumožní.
Ale vraťme se zpět k problému zvýšených nákladů u centrální výroby tepla. V době vzniku tohoto článku není žádná cena pro rok 2022 ještě konečná. Dodavatelé hledají možnosti a rezervy, vědomi si dopadu na každého z nás. Následující čísla jsou tedy velmi orientační a ukazují spíše trendy než konečný obraz.
Díky dražším vstupům se vyrobené teplo cenově zvedá od 6 % do 124 %. Nejvíce zdražuje teplo ve Stráži pod Ralskem, nejméně pak Nový Bor. Nejlevnější teplo je však stále v Kamenickém Šenově, kde nás zásobuje Preciosa Lustry. Naopak ve Stráži pod Ralskem bude nejdražší teplo v regionu. 
Co se týká domovních kotelen, tam nás zasáhlo ukončení činnosti společnosti Bohemia Energy, od které většina kotelen odebírala plyn. Okamžitě jsme sjednali novou cenu plynu na další období, bohužel však výrazně vyšší, než byla původně sjednaná cena. Takže u domovních kotelen dochází ke zvýšení ceny tepla na dvou až dvou a půl násobek původní výše. Naštěstí je to zvýšení z výrazně nižších základů, protože domovní kotelny mají díky předepsané metodice nižší ceny tepla než na centrálních zdrojích. Takže ve výsledku i přes větší nárůst budou mít stále o něco nižší platby než na centrálním zdroji.
Nejvíc asi každého zajímá, jak se to projeví v jeho měsíční platbě. Pokud si ta procenta promítneme na koruny, vyjde nám zvýšení měsíčního předpisu v položce teplo a teplá voda celkem o 400 až 1 400 Kč měsíčně. Bavíme se o průměrných globálních číslech, protože nejvíce záleží na chování domácnosti a individuální spotřebě. Máme byty, kde je téměř nulová spotřeba teplé vody a byty, kde ročně spotřebují 100 kubických metrů. Máme byty, kde ve stejném domě a při stejné velikosti platí za teplo ročně buď 8 500 Kč nebo také 20 000 Kč. Pochopitelně se proto zdražení tepla a teplé vody dotkne každého bytu úplně jinak a průměr nemá ani pro jeden krajní případ správnou vypovídací schopnost. Také záleží na vydatnosti zimy, jak hodně budeme muset topit.
Co lze říci závěrem. Snad si můžeme dodat trochu optimismu tím, že už tu dvě vlny drahého tepla byly, a to v letech 2009 a 2014. Do další vlny vstupujeme ale s výrazně nižšími spotřebami zejména tepla, protože jsme většinu domů osadili novými okny, zateplili, případně opatřili zateplenou střechou.