Předpisy úhrad od 1. 1. 2022

  • Autor: Zuzana Kožániová
  • středa 22. prosince 2021

S předpisy úhrad od 1. 1. 2022 úzce souvisí zvyšování cen energií, tedy i tepla a teplé vody od dodavatelů v jednotlivých lokalitách pro následující rok 2022. Na tuto situaci musíme reagovat především proto, aby dopad na jednotlivé nájemce a vlastníky byl průběžně rozdělený na celý rok.

Chtěla bych opatření rozdělit na dvě skupiny.

  1. Skupina – domy (samosprávy) OSBD Česká Lípa

Na samosprávách OSBD jsou vždy k 1. 7. přepočteny zálohy jednotlivým uživatelům podle vyúčtování zálohových plateb za předchozí rok, takže současné zálohy vycházejí ze skutečných spotřeb. Zde upravíme zálohy na teplo, teplou vodu a vodné stočné od 1. 1. 2022 podle navýšení cen v jednotlivých lokalitách. Problematické je toto navýšení u těch uživatelů, kteří si své zálohy individuálně navýšili. Zde předpokládáme jejich reakci a individuální žádosti o snížení zálohových plateb.

 

  1. Skupina – společenství vlastníků jednotek (SVJ)

Zde předpisy úhrad od 1. 7. podle vyúčtování předchozího roku ve valné většině nepřepočítáváme, takže zálohy nevycházejí z loňských spotřeb.  Společenství vlastníků si tyto úpravy zpravidla nepřejí. Aby nedošlo k narušení finanční stability společenství vlastníků, přepočteme od 1. 1. 2022 současné zálohové platby na teplo, teplou vodu a vodné stočné podle navýšení cen, případně upravíme dle návrhu jednotlivých společenství, kterým jsme odeslali sdělení o navýšení cen v jejich lokalitě. I zde očekáváme žádosti o úpravu předpisu úhrad hlavně u těch jednotlivých vlastníků, kteří mají své zálohy individuálně navýšené.

Společenstvím vlastníků, která nemají v předpisu úhrad teplo a teplou vodu, zálohy upravovat nebudeme.

 

Předpisy úhrad od 1. 1. 2022 budeme odesílat doporučeně předsedům samospráv a společenství vlastníků. Pro individuální žádosti preferujeme i vzhledem k epidemiologické situaci elektronickou komunikaci.

Uvědomujeme si, že nastává náročné období pro nás všechny a že dopady na jednotlivé uživatele bytů mohou být velmi zásadní. Proto si přejme, aby se nám podařilo vše zvládnout.

Družstvo, jako správce vlastních i cizích domů, musí ze zákona reagovat na předpokládané zvýšení ceny jakékoliv služby, spojené s bydlením. Je naší povinností nastavit zálohy tak, aby pokrývali předpokládanou roční spotřebu. Chráníme vás tím před pozdějšími nedoplatky a společenství vlastníků před finančním kolapsem. Úprava záloh od 1. 1. 2022 vychází z avizovaného navýšení cen energií od dodavatelů.