Revize elektroinstalace v bytech

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 1. listopadu 2021

Považujeme za samozřejmé, že správa družstva zajišťuje revize elektroinstalace ve společných prostorách domu. Jde zejména o vstupní vestibuly, chodby, sklepní prostory, sušárny, kolárny a výtahy. Tyto prostory, podle druhu prostředí definované jako základní či normální, mají lhůtu 5 let. Patří do kategorie zděné obytné a kancelářské prostory. Toto definuje ČSN 33 1500, tedy norma o revizi elektrických zařízení. Pokud se někdo zamyslí a řekne si, že byt je taky zděný obytný prostor, bude mít pravdu. Proč tedy neděláme revize i v bytech? Odpověď je jednoduchá – uvedená norma uvádí, že lhůty se nevztahují na bytové prostory a příslušenství bytu. Dalším důvodem je skutečnost, že nespravujeme klasické nájemní byty. Je jedno, zda jde o byt družstevní nebo byt ve vlastnictví, vždy je to forma vlastnického bydlení. Stručně řečeno vše, co je za dveřmi bytu patří uživateli, a to včetně povinností a zodpovědnosti. Jsou samozřejmě z tohoto pravidla výjimky, např. společné rozvody vody, plynu a kanalizace v šachtách, dále pak rozvody centrálního tepla včetně radiátorů a společná anténa. Určitě ale mezi výjimky nepatří rozvody elektřiny v bytě. Ty jsou součástí každého bytu. Takže i pokud by povinnost revize v bytech existovala, odpovědnost by byla na uživateli bytu, stejně jako je to např. v případě revize bytových kotlů na topení a na ohřev vody.

Zatím to vypadá, že je vše v pořádku, revize elektro v bytě být nemusí, o čem tedy psát? Jako obvykle, nic není jen černé nebo bílé. Jsou situace, kdy musíte revizi elektro mít. Nejprve je to v případě, že jdete přihlásit nový odběr elektřiny. Dodavatel od vás bude chtít revizi, než vás připojí. Další případ je jakýkoliv větší zásah do stávajících rozvodů. Typický příklad je rekonstrukce bytu nebo jeho části. Ta je obvykle spojená s novými rozvody elektřiny, novými světly a zásuvkami. Dalším důvodem je jakákoliv změna parametrů odběru elektřiny v bytě, např. navýšení příkonu či přechod z jednofázového na třífázový odběr. Mimochodem, v tomto případě chce dodavatel i souhlas majitele domu, tedy buď družstva nebo společenství vlastníků.

No a poslední, ale možná nejdůležitější důvod by měla být vaše bezpečnost. Je dobré si uvědomit, že vše stárne a ztrácí původní vlastnosti. Rozvody elektřiny byly navrženy a zhotoveny dle úplně jiných norem a předpokladů, než jsou dnes. Zvýšila se míra „elektrifikace“ domácností a přes stále úspornější spotřebiče se zvyšuje spotřeba, a tedy i zatížení rozvodů. Když začnu od toho nejhoršího – v mnoha bytech máme hliníkové rozvody, které se průchodem proudu zahřívají a při přetížení hrozí požár. Časem navíc ztrácí hliník svou pružnost, láme se. Když už se nedají hliníkové rozvody rovnou vyměnit, měly by se pravidelně preventivně dotahovat. Dále jde o zastaralé jističe, dnes už nevyhovující a vlivem dlouhodobého používání méně účinné. A posledním důvodem jsou neodborné zásahy do instalace. Ať už různé podomácku vyrobené „prodlužováky“, rozdvojky, volně položené kabely za skříněmi, neodborně provedené vedení v dřevěném obkladu, chybějící pospojení kovových částí a proudové chrániče v koupelnách a WC.

Mimochodem – v roce 2003 jsme zkušebně na čtyřech domech zrevidovali všech 152 bytů. A výsledek? Nic překvapujícího – pouze 8 bytů bylo bez závad, 119 mělo běžné závady a 25 bytů mělo závady, bránící užívání. A těch vážných závad bylo celkem 132.

Takže závěrem by bylo vhodné shrnout, že sice revize elektro v bytech není povinná, ale jde o bezpečnost a zdraví vašich blízkých a bylo by dobré se zamyslet nad stavem rozvodů ve vašem bytě a zda by nebylo vhodné nechat byt zkontrolovat odborným pracovníkem, ať už elektrikářem nebo přímo revizním technikem.