Odečty vodoměrů 2021

  • Autor: Jana Kubátová
  • pondělí 1. listopadu 2021

Opět se blíží podzim a s ním doba pravidelných odečtů bytových vodoměrů. Pojďme si tedy připomenout, jak to chodí.

V našich bytech máme dva druhy vodoměrů, vizuální a radiové s dálkovým odečtem. Radiové mají všechny domy s centrálním zdrojem tepla a postupně se přidávají ostatní. Pro představu máme v bytech OSBD a SVJ v naší správě celkem 19 607 vodoměrů, z toho 17 614 radiových.

V domech s vodoměry bez radiového přenosu chodí osobně odečtář v průběhu listopadu a zapisuje stavy do odečtových protokolů. V loňském roce jsme s ohledem na pandemickou situaci upustili od podepisování protokolů a předávání tužky z ruky do ruky a vodoměry se pouze vyfotily s uvedením data a času na fotografii. Tento způsob se osvědčil a v letošním roce se odečty provedou stejným způsobem. Prosíme tímto o stejně bezproblémovou spolupráci s odečtáři jako byla v loňském roce.

V domech s radiovými vodoměry to mají uživatelé bytů téměř bez starostí. Odečty se stahují 2x do roka bez nutnosti vstupu do bytu, a protože se stavy ukládají do paměti radiového modulu každých 14 dní, velmi dobře se řeší případné nejasnosti a reklamace.

V letošním roce byl na všech domech OSBD s centrálním zdrojem tepla instalován Techem Smart Systém. Jedná se o další službu naší rozúčtovací firmy TECHEM, která zajistí každodenní přístup k odečtům všech měřidel přes internet, a tím i téměř okamžité upozornění na možné nestandardní průtoky vody. Několik desítek domácností již dostalo upozornění na možný trvalý průtok vody na WC nebo v bojleru a včasným řešením se tak vyhnuli budoucímu nedoplatku za vodu. Techem Smart Systém stále chybí v několika domech SVJ, které nedodaly souhlasné usnesení ze shromáždění vlastníků.

V roce 2022 proběhne pravidelná výměna 12 389 ks vodoměrů po 5 letech. Kdo bude mít zájem o výměnu vodoměrů za radiové nebo sjednocení termínů výměny SV i TV do jednoho roku, neváhejte se ozvat, abychom změnu včas domluvili s montážní firmou. Kontaktujte přímo mne na tel. 487 809 821 nebo email kubatova@osbd.cz.

Závěrem bych chtěla doporučit občasnou kontrolu funkčnosti všech měřidel v bytě, protože i sebemodernější technika není stoprocentní. Dle stanov máme tuto povinnost každé 3 měsíce.