Jarní shromáždění delegátů 2021

  • Autor: Žaneta Kolářová
  • středa 23. června 2021

Vážení čtenáři, již tradiční jarní květnové shromáždění delegátů bylo opět odloženo. Konalo se z důvodu mimořádných opatření způsobených koronavirem Covid-19 až 17. 6. 2021 v sále Kulturního domu Crystal v České Lípě. Toto SD bylo jiné i tím, že bylo zajištěno testování příchozích delegátů, kteří neměli potvrzení o negativním testu na Covid-19. Samotné zasedání proběhlo rovněž za dodržení předepsaných opatření.

Hlavními body programu byly rozpočet družstva na rok 2021 a účetní závěrka spolu s návrhem na vypořádání hospodářského výsledku za rok 2020. Zároveň se delegáti seznámili s hospodařením družstva. Dalším neméně důležitým rozhodováním SD byla dovolba člena kontrolní komise (KK) a náhradníka. Na jednání bylo při zahájení přítomno 53 z 88 pozvaných delegátů. Účast 60,2 % tak zajistila usnášení schopnost. Jednání řídila předsedkyně představenstva paní Žaneta Kolářová. Dle programu v úvodu předstoupila se zprávou o činnosti představenstva za uplynulé období a plnění usnesení z minulého SD. Formou prezentace seznámila delegáty s činností představenstva v ekonomické, legislativní, investiční a technické oblasti. Důležitým tématem zprávy představenstva bylo řešení vzniklé pohledávky společnosti Arca Investments, a.s., k níž představenstvo družstva závěrem roku 2020 učinilo rozhodnutí o přihlášení pohledávky Arca Investments, a.s. do probíhajících insolvenčních řízení. Informovala delegáty o řádném dohledu nad pohledávkou, a to smluvní advokátní kanceláří ŽIŽLAVSKÝ, s.r.o., se kterou družstvo uzavřelo smlouvou o zastupování věřitele OSBD Česká Lípa. Na závěr ve své zprávě poděkovala členům představenstva, řediteli a zaměstnancům správy družstva za celoroční spolupráci.

V dalším bodě programu jednání prezentoval předseda kontrolní komise pan Jiří Doutnáč práci KK, která byla z důvodu Covid-19 problémová, a tudíž byly provedeny jen nejnutnější kontroly na správě družstva v omezeném režimu. Hlavním tématem zprávy KK byla kauza Arca Investments, a.s. a doporučení delegátům neschválit rozpočet družstva na rok 2021 v předloženém znění z důvodu pohledávky za společností Arca Investments, a.s. Současně s tím jako delegát předložil dva pozměňovací návrhy k rozpočtu.

Po vystoupení předsedy kontrolní komise proběhla dovolba člena kontrolní komise a jejího náhradníka. Kandidátní listina pro doplňující volbu do KK zahrnovala dva kandidáty. V prvním kole formou tajné volby nebyl nikdo zvolen, tudíž bylo po schválení delegátů SD přistoupeno ke druhé volbě aklamací. V druhém kole byla zvolena za členku kontrolní komise paní Yvona Jungwirthová a náhradnicí paní Dana Holubová.

S výkladem o rozpočtu správy pro rok 2021 vystoupil Ing. Petr Mertin, ředitel správy družstva. Opět formou prezentace promítl porovnání rozpočtu správy 2020 s návrhem rozpočtu na rok 2021. Zdůraznil potřebu zvýšení správního poplatku všem vlastníkům o narůstající inflaci, která překročila 3 % a má tak významný vliv na celkové náklady družstva. Upozornil na výrazný pokles výnosů úroků z finančních prostředků uložených v bance a současně pokles výnosů z vnitrodružstevních půjček.

V dalším bodě programu odprezentovala zprávu o činnosti družstva za rok 2020 předsedkyně představenstva paní Žaneta Kolářová. Seznámila přítomné s výroční zprávou za rok 2020, dosaženými výsledky a prací jednotlivých úseků správy družstva. Vysvětlila vývoj převodů bytů do osobního vlastnictví a koncepci převodů bytů pro budoucí období. Na konci svého vystoupení představila záměry družstva v roce 2021.

S výkladem k výsledku hospodaření družstva vystoupil opět ředitel družstva Ing. Petr Mertin. Zrekapituloval stav finančních prostředků družstva za rok 2020, aktiva u správců aktiv, investice do cenných papírů a stavy kapitálových fondů k 31. 12. 2020.

V části o vypořádání hospodářského výsledku za rok 2020 vysvětlil opravnou položku Arca Investments, a.s. a výsledný dopad na hospodaření.  Vyzdvihl práci správy s dlužníky v roce 2020, kdy se výrazně snížily dluhy na nájmu zřejmě vlivem pandemie, a tudíž dobré platební schopnosti nájemců bytů.

V rámci diskuze byly zodpovězeny dva dotazy položené z řad delegátů. V průběhu jednání obdržela návrhová komise dva pozměňovací návrhy od delegáta, o nichž bylo samostatně hlasováno. Oba pozměňovací návrhy byly přijaty.

Na závěr vystoupil Bc. Břetislav Chlup, člen představenstva s návrhem usnesení shromáždění delegátů včetně pozměňovacích návrhů, které bylo nadpoloviční většinou přítomných delegátů přijato.