Rozhodování mimo zasedání v době covidu ve společenství vlastníků

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • čtvrtek 6. května 2021

Čím dál častěji se setkáváme s různými dotazy předsedů společenství vlastníků ohledně svolávání schůzí v dnešní covidové době. Pravda je taková, že se podmínky konání schůzí neustále mění. Lze však předpokládat, že se situace v průběhu příštích měsíců zásadně nezmění. Jak tedy rozhodnout o důležitých záležitostech domu, aniž bychom se museli fakticky sejít?  Na tuto otázku je jednoduchá odpověď, a to hlasování mimo zasedání, známé jako hlasování per rollam. O co se vlastně jedná a jak jej použít v dnešní době? Hlasování per rollam upravuje jak § 1211 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákona, tak i vzorové stanovy společenství vlastníků (konkrétně v článku 12), kam jsme jeho ustanovení vložili. Konání hlasování per rollam podle výše uvedených předpisů však bylo možné použít jako náhradní možnost svolání shromáždění vlastníků. Pokud se na shromáždění vlastníků nesešel dostatečný počet vlastníků k usnášeníschopnosti, tak až pak bylo možné využít tento způsob hlasování per rollam.

Současná právní úprava, konkrétně zákon č. 191/2020 Sb., známý jako zákon Lex Covid, nám však umožňuje využít hlasování per rollam již dříve, aniž bychom se museli předem sejít. Celý proces se tak zásadně zjednodušil a celkově urychlil. Jak tedy prakticky tento způsob hlasování provést? Předně je důležité, aby si statutární orgán společenství vlastníků vytvořil hlasovací lístek pro každého spoluvlastníka domu, který mu bude následně zasílat. V hlasovacím lístku musí být uveden návrh usnesení, který se má přijmout s vyjádřením daného vlastníka, zda souhlasí či nesouhlasí s tímto usnesením. Současně zde tento hlasující vlastník uvede den, měsíc a rok, kdy vyjádření provedl, s vlastnoručním podpisem. Takto vyplněný hlasovací lístek následně předá (nejpozději do 30 dnů od jeho doručení) statutárnímu orgánu. Lhůta třiceti dnů musí být zachována pro každého vlastníka, aby měl dostatek času se vyjádřit. K hlasovacímu lístku se také připojí materiály, které slouží jako podklad k následnému rozhodnutí. To však není zapotřebí, pokud se v hlasovacím lístku uvede, kde tyto materiály vlastník jednotky najde (např. na internetových stránkách, u členů statutárního orgánu apod.). Jakmile uplyne lhůta k rozhodnutí, tak následně statutární orgán sečte všechny hlasy a písemně oznámí vlastníkům domu výsledky hlasování. Usnesení je podle vzorových stanov přijato, pokud pro něj hlasovalo celkem 75 % všech vlastníků. Ovšem pozor! Vždy je zapotřebí se podívat do stanov společenství, zda toto kvorum není upraveno jinak. To platí i pro samotný postup hlasování, který naleznete ve stanovách společenství vlastníků.

Tímto způsobem hlasování se nám například podařilo (mimo jiné) také založit společenství vlastníků. Zde bylo zapotřebí mít notářský zápis s ověřenými podpisy jednotlivých spoluvlastníků domu. To však neplatí pro běžná usnesení, o kterých jsme zde mluvili. Tudíž zcela jistě zkontrolujte, zda Vám stanovy dovolují hlasovat per rollam o všem, co by bylo potřeba přijmout. Nebojte se zkusit tento způsob hlasování využít, dokud to zákon Lex Covid takto ulehčuje. Zákon Lex Covid totiž v ustanoveních hlasování per rollam platí do 30. června 2021. Uvidíme, zda bude tato lhůta ke snadnějšímu hlasování mimo zasedání zákonem posunuta či nikoliv.