Optické sítě nové generace do našich domů

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 28. dubna 2021

Kvalitní bydlení dnes neznamená jen topení, teplou vodu, bezpečný výtah či moderní zabezpečovací vstupní systém do domu. Patří k tomu i snadný přístup k internetu. Díky stále se rozšiřující nabídce internetových služeb, internetového televizního vysílání ale třeba i kvůli nutnosti elektronicky komunikovat s většinou úřadů je kvalitní, stabilní a rychlé připojení téměř nezbytností. Jak důležitý je internet také ukazuje současná koronavirová doba distanční výuky žáků a nutnosti práce z domova. Bez internetového připojení by nic takového nebylo možné.

Prakticky všechny naše domy jsou naštěstí připojené k jednomu či více poskytovatelům internetových služeb. Technologicky jde buď o klasické metalické vedení s nutností napájení elektrickým proudem, případně připojení vzduchem přes mikrovlnnou anténu. Domy ve větších městech a zejména na sídlištích s hustší zástavbou jsou připojené optickými kabely, vnitřní rozvody v domech jsou ale stále metalické.

Dlouhodobou součástí oficiální vládní politiky je podpora, modernizace a zrychlení poskytovaného internetového připojení. Je pravděpodobné, že na zrychlení připojení a na zvýšení pokrytí internetem poskytuje stát a Evropská unie finanční prostředky. Proto se na nás v průběhu minulého roku obrátila většina velkých hráčů na trhu internetových služeb (T-Mobile, CETIN, Vodafone) se žádostí o povolení vstupu do našich domů. Nabízí nejmodernější způsob připojení optickými vlákny až do jednotlivých bytů, tzv. systém FTTH. Znamená to, že použitá technologie je plně pasivní, bez potřeby napájení a samozřejmě poskytuje vysokou rychlost, vhodnou např. pro televizi v rozlišení HD. Instalace domovních rozvodů je bezplatná a nevzniká žádná povinnost připojit se.

Problém ale byl, že hodně domů má za sebou nedobrou zkušenost s působením zejména malých lokálních firem. Nabízely levné, ale spíše nekvalitní služby a ještě při instalacích rozvodů škodily v domě. Docházelo k poškozování maleb na chodbách, k zatékání do domů, poškození chodbových světel či domovních zvonků. A to vše v „zájmu“ poskytování internetových služeb. Z těchto důvodů je ochota zástupců domů k udělování souhlasu dalšímu poskytovateli internetových služeb již nízká. A není podstatné, zda jde o optickou síť nové generace. Takže když jsme oslovili zástupce domů s nabídkou optické sítě nové generace, nastalo ticho a spíše pasívní odpor. Tato doba čekání na rozhodnutí jednotlivých domů trvala více jak půl roku a nepřinesla nic zásadního. Je totiž ještě nutné dodat, že instalace optiky v dané lokalitě byla podmíněna alespoň padesáti procentní úspěšností souhlasů se vstupem. Záležitost se ještě zkomplikovala tím, že není možné schůzovat, což je obvyklý způsob udělování souhlasu. Bylo proto jasné, že pokud chceme nechat do našich domů zavést optickou síť nové generace a zabezpečit do budoucna možnost rychlého internetu, musíme za družstevní část vlastnictví učinit rozhodnutí na úrovni představenstva a nebýt závislí jen na vůli zvolených zástupců domů a na konání členských schůzí. Samotný zásah do práv našich nájemníků je totiž prakticky nulový, souhlas neznamená žádný náklad ani omezení či zhoršení užívání bytu.

Proto představenstvo družstva odsouhlasilo v září 2020, že za družstevní část vlastnictví v domech uděluje souhlas s umístěním optické sítě do našich domů. Podmínkou souhlasu je plně optický pasívní rozvod a tažení optických kabelů v půdorysu stávajících elektrorozvaděčů na chodbách, bez stavebních zásahů. Tím jsme se snažili odblokovat patovou situaci.

Věříme, že jde o správný krok, protože internetové připojení formou plně optické sítě vytvoří konkurenční prostředí, zvýší komfort bydlení a v konečném důsledku i hodnotu samotného bytu. Už dnes je větší rozruch, když nefunguje internet, než když např. neteče teplá voda. Je jasné, že kvalitní datové připojení se stalo nezbytnou součástí služeb v domě a že jeho význam dále poroste.