Výstavba bytů v areálu nebytových prostor na Ladech

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • neděle 10. ledna 2021

Naše družstvo nespravuje pouze družstevní a vlastnické byty, ale i velké množství nebytových prostor. Na jednom konci tohoto spektra je budova banky ČSOB vedle sídla družstva, na druhém konci to jsou např. pronajaté sušárny či prádelny ve sklepích našich domů.
Jeden z největších komplexů nebytových prostor (prodejen) je v objektu domu Pražská 2923 – 28 na sídlišti Lada v České Lípě. Zde vlastní družstvo 9 velkých nebytových prostor o celkové ploše 1 120 m2. Díky zhoršování okolního podnikatelského prostředí se postupně tyto prostory vyprazdňovaly a nepřinášely tedy žádný zisk, nehledě na chátrání prázdných prostor. A protože současná situace neslibuje žádné výrazné zlepšení a na druhé straně se zvyšuje zájem o bydlení, ať už nájemní či vlastnické, začali jsme připravovat přestavbu těchto prostor na byty. Logicky jsme začali těmi prázdnými, nevyužitými.
Na konci roku 2017, kdy jsme měli dlouhodobě volné tři prostory o celkové ploše 482 m2, jsme objednali studii proveditelnosti, ze které představenstvo v květnu 2018 vybralo variantu osmi bytů, z toho dva bezbariérové. Následoval projekt a podání žádosti o stavební povolení. Na jaře 2019 akci schválilo shromáždění delegátů. Zdánlivě nic nechybělo k zahájení poslední etapy, tj. samotné realizace přestavby. Bohužel, stavební řízení se táhlo prakticky celý rok. Hlavním důvodem byl nesplnitelný požadavek stavebního úřadu na vybudování osmi nových parkovacích míst. Kdo zná situaci na sídlišti Lada, ví, jak nereálný to je požadavek. Družstvo zde nevlastní jediný pozemek a město, jako vlastník pozemku, nám z pochopitelných důvodů nechtělo prodat parkovací místa pro pár „vyvolených“. Nakonec se vše dořešilo kompromisem závazku pronájmu parkovacích míst a stavební povolení jsme získali. Byl počátek letošního léta, tedy končila první vlna pandemie a nikdo úplně nevěděl, co bude dál. Nejistota měnila situaci na trhu a nebylo jasné, kdo a za kolik bude vůbec schopen práce realizovat. Akce je poměrně rozsáhlá, mimořádně náročná na organizaci, plná doplňkových řemesel. Navíc požadavky na konečný vzhled budou vysoké, nakonec jde o byty.
Oslovili jsme sedm uchazečů, do soutěže se přihlásilo pět firem. Výběrové řízení proběhlo v září a to dvoukolově. Komise vybrala firmu Termocon s.r.o. Novosedlice, která nabídla nejlepší podmínky. S firmou spolupracujeme s přestávkami již od roku 1997, věříme, že svou práci odvede v očekávané kvalitě.
Práce začaly v listopadu a měly by skončit příští květen. V současné době se nacházíme v etapě bouracích prací, kdy je nutné většinu vnitřních příček a podlah vybourat a odvézt. Omlouváme se proto všem bydlícím za způsobený hluk a nepohodlí, které snad rychle skončí.
V květnu příštího roku by mělo mít družstvo o osm malometrážních bytů více a mělo by umět nabídnout zájemcům klasické nájemní bydlení.