Jak nám koronavirus změnil plány na rok 2020

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pátek 14. srpna 2020

Když vznikalo na konci února minulé číslo Zpravodaje, nikdo z autorů článků neměl tušení, jak hodně se během pár dní změní pracovní i osobní život nás všech. Na poslední chvíli jsme stihli oznámit uzavření družstva, ale optimistické upozornění na termín jarního shromáždění delegátů ve Zpravodaji zůstalo. Následovalo vyhlášení nouzového stavu, zákaz vycházení, nošení roušek, zavření hranic atd. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, každé z těchto opatření a celková atmosféra strachu velmi ovlivnila technickou správu a údržbu našich domů.
V prvním sledu se to projevilo na všech opravách v uzavřených prostorách domů. Pod tlakem zpráv o nárůstu počtu nakažených a časem i o počtu úmrtí v důsledku nákazy se domy bránily i pracem typu malby společných prostor, pokládky lina, opravy osvětlení. Z domů se staly tak trochu pevnosti, odmítající jakoukoliv návštěvu „zvenčí“. Ještě horší situace byla při opravách v bytech. Například opravy a výměny radiátorů byly prakticky nemožné a řešil se pouze havarijní stav. Strach byl ale i na straně firem a živnostníků, kteří neměli dostatek ochranných pomůcek a dezinfekce.
Kdo nestihl do zákazu shromažďování schválit na schůzi větší opravy, musel realizaci oprav odložit. Žádná z vnitrodružstevních směrnic na zadávání oprav totiž nepočítá se situací, že by se lidi nemohli sejít a rozhodovat.
Březen je obvykle měsícem velkých výběrových řízení, zejména na zateplování, opravy střech, mytí fasád. Z důvodu zákazu shromažďování jsme stihli zorganizovat pouze tři výběry. Pak nastala dvouměsíční nucená pauza, po které se velké výběrovky váhavě obnovily. Váhavě proto, že si firmy nejsou úplně jisté svými kapacitními možnostmi a zahraničními pracovníky, zejména stavební firmy. Takže se výrazně snížil i počet uchazečů o práci a téměř každé výběrové řízení běží v režimu výjimky. Časem můžou nastat problémy i s dodávkami materiálů, protože ne vše se vyrábí u nás. Zatím firmy žijí ze svých zásob a ze zásob českých distributorů.
Zvláštní kategorií jsou revize plynu v bytech. Z principu jde o největší zásah do osobní sféry lidí, protože revidujeme spotřebiče nejvíce v koupelnách a kuchyních. Tedy hygienicky exponovaná místa v bytech. Z pochopitelných důvodů jsme proto revize v bytech zastavili. Problém však je, že ani nouzový stav a zákaz vycházení v podstatě neruší povinnost dodržet zákonné termíny revizí. Šalamounská odpověď dotázaných úřadů, že máme revize dokončit ihned po skončení mimořádného stavu, ale termíny platí, nám totiž příliš nepomohla. Takže březen jsme překlenuli revizemi ve společných prostorách a tím zahájili revize (a zachránili termín), ale duben byl zcela bez revizí. Výsledkem měsíčního přerušení je vnitřní dluh dvou velkých domů se 142 byty. Abychom problém s nedodržením termínu revize neposouvali na další domy, museli jsme oba domy zabezpečit externím revizním technikem.
Když se vrátím na začátek článku, konkrétně na nadpis, měl by mít i budoucí čas. Koronavirus a situace kolem něj nám nejen změnil plány, ale ještě je změní. Jak a na jak dlouho je však ve hvězdách. Je pravděpodobné, že tak masivní zásah do našich svobod a práv už žádný státní úřad nevyhlásí, takže se situace s celorepublikovým zákazem vycházení a shromažďování nebude opakovat. Věřím proto, že se lidé uklidní a vrátí k normálnímu způsobu života. Je však jisté, že dopady zastavení ekonomiky a krachu mnoha provozoven, zejména služeb, budou mít vliv i v jiných oblastech. Možná, stejně jako při předchozí krizi, lidé ztratí chuť investovat a utrácet. Takže možná některé plánované akce odložíme nebo snížíme jejich rozsah. Možná nepřežijí všechny naše realizační firmy.
Úplně neznámou je vývoj cen prací a materiálů. Může dojít ke zlevnění, protože bude málo investorů a práce. Ale také je možné, že dojde ke zdražení, protože bude málo firem a řemeslníků, možná dojde ke zdražení energií. Takto bychom mohli spekulovat o všech vlivech a možnostech.
Nechme se překvapit a věřme, že bude líp.