Dopady epidemie a postupné rozvolňování opatření

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • pondělí 13. července 2020

Myslím si, že nás před pár měsíci ani ve snu nenapadlo, jaká vládní opatření v naší zemi nastanou k zamezení šíření nemoci Covid – 19. Ještě před jarními prázdninami jsme plánovali různé schůze a další důležitá jednání, která musela být (díky zákazu volného pohybu osob) zcela zrušena. Vedení družstva tak 16. březnem uzavřelo budovu správy s tím, že veškeré záležitosti s našimi členy a klienty družstva jsme začali řešit převážně korespondenčně nebo telefonicky. Jakékoliv změny v opatřeních jsme současně zveřejňovali na našich internetových stránkách www.osbd.cz a také na vstupních dveřích budovy správy. Od 4. května jsme začali opět postupně otevírat budovu správy družstva, kde jsme znovu zavedli úřední dny pondělí a středa.
Velkým problémem, se kterým jsme se museli hned v úvodu opatření zabývat, byla nemožnost svolání jakýchkoliv schůzí, osobních jednání či zasedání shromáždění vlastníků včetně (pro družstvo asi nejdůležitější) shromáždění delegátů. Letos je to o to důležitější, že se má na shromáždění delegátů volit představenstvo a kontrolní komise, neboť jim již na konci května zaniká mandát. Tento problém nám však vyřešil prováděcí zákon prodlužující funkční období volených orgánů o další tři měsíce. Díky tomu se tak poprvé v historii našeho družstva bude shromáždění delegátů konat v letních měsících, konkrétně 23. července tohoto roku.
Potřeba svolávání členských schůzí a shromáždění vlastníků byla a je zcela legitimní, neboť domy i nadále potřebují provádět různé opravy, upravovat měsíční předpis, volit či odvolávat orgány nebo schvalovat různé další důležité věci. Až 24. dubnem nám vláda dovolila konat schůze s maximálním počtem 10 osob, ovšem při dodržení dvoumetrových rozestupů mezi sebou, povinností nošení roušky a dezinfekce rukou. Následně 11. květnem se tento počet navýšil na 100 osob a poté 25. květen až na 300 osob. Zachování dvoumetrových rozestupů mezi sebou, nošení roušek a dezinfekce rukou však nadále bohužel trvají. U společenství vlastníků však bylo a je možné provádět shromáždění vlastníků i mimo fyzické zasedání, tzn. hlasování formou „per rollam“. Jelikož tato forma vyžaduje přesné zákonné podmínky, tak se převážná většina společenství rozhodla počkat až na přijetí mírnějších opatření ke svolání schůze přímo na domě.
Dnes již s jistotou můžeme říci, že v důsledku nemožnosti konání členských a vlastnických schůzí nám vznikla celá řada problémů. Doposud nedošlo k odsouhlasení důležitých věcí týkajících se správy domu. Například nejsou schváleny účetní závěrky, různé opravy, rekonstrukce, investice, půjčky, úvěry nebo i samotné volby volených orgánů. Lze předpokládat, že postupné rozvolňování opatření nám snad v brzké době umožní svolávat schůze i u velkých domů. Vše ale bude záležet na tom, jak se situace ohledně šíření nemoci bude dále vyvíjet. Uvidíme, co nám přinesou následující měsíce.