Chystaná novela občanského zákona

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • pondělí 27. dubna 2020

Pokud mluvíme o připravovaných změnách zákonů v bytové problematice, tak zde nutně nesmíme zapomenout na chystanou novelu zák. č. 89/2012 Sb., Občanského zákona.  O jakou novelu se vlastně jedná a od kdy by měla platit? Novela by měla začít platit od 1. 7. 2020 a dotýká se jak samotných vlastníků bytových jednotek, tak i společenství vlastníků, jako právnických osob.

Nově bude muset vlastník bytu předem oznamovat stavební úpravy v bytě, kterými by mohl ohrozit, změnit nebo poškodit společné části domu. Současně bude také povinen předem oznamovat jakékoliv podnikání nebo činnosti v bytě, které by mohly dlouhodobě vést k porušování klidu a pořádku v domě. Novela také upravuje přechod dluhů u vlastníků bytů či nucený prodej bytu  „neposlušného vlastníka“ v domě. Soud už tak bude moci rovnou nařizovat prodej vlastnického bytu, kde vlastník i přes písemnou výstrahu porušuje své povinnosti či znemožňuje výkon práv ostatních spoluvlastníků v domě.  

Co se týče svolávání shromáždění vlastníků, tak zde zákonodárce zavádí nový institut náhradního shromáždění. K jeho uskutečnění bude stačit nižší účast, a to více než 40 % všech vlastníků v domě. Novela zákona také upravuje přezkum usnesení shromáždění vlastníků, a to soudní cestou. Důležitou změnou je možnost úpravy stanov bez notářského zápisu. Účast notáře bude nutná pouze při zakládání společenství vlastníků nebo pokud to budou požadovat samotné stanovy společenství. Novela nám mimo výše uvedené přináší celou řadu změn, kterými se budeme i do budoucna zabývat.