Vypínání DVB-T se odkládá

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • čtvrtek 16. dubna 2020

Vyhlášení nouzového stavu a faktický zákaz volného pohybu lidí v České republice způsobil také odklad přechodu ze stávajícího formátu vysílání DVB-T na nový formát DVB-T2.
Postupné vypínání v našem regionu začalo 30. 1. 2020 vypnutím multiplexu 1 (veřejnoprávní televize) na vysílači Buková hora. Ke dni 26. 2. 2020 se to se stejným multiplexem opakovalo na vysílači Ještěd. Vypínání starého a zapínání nového formátu mělo pokračovat multiplexem 2 a to 23. 3. 2020 na Bukové hoře a 30. 3. 2020 na Ještědu.
Toto se však již nestane. Vláda dne 16. 3. 2020 rozhodla, že z důvodu mimořádné situace nebude riskovat další ukončování stávajícího vysílání a proces přechodu zastavila. Zatím do konce března. Důvodem kromě jiného je zřejmě obava, aby lidé nepřišli o možnost sledovat zprávy a novinky v souvislosti s mimořádným stavem.
Znamená to tedy, že pokud se někdo na nové vysílání doposud nepřipravil, nemusí v současné ztížené době řešit nákup nové televize či set-top boxu.
Pro nás to dále znamená, že jsme dostali šanci dohnat zpoždění v přepojování našich domů na nový formát v případě multiplexu 1. Jakmile se přepojování opět rozběhne, budeme v přelaďování pokračovat.
Upozorňujeme, že z důvodu ochrany zdraví a nešíření nákazy nebudou pracovníci servisních firem vstupovat do bytů!