Koukáme na nový formát televizního vysílání

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • čtvrtek 16. dubna 2020

Loni v létě jsem psal obecný článek o tom, jak musíme všichni postupně přejít na příjem nového formátu televizního vysílání. Vysvětloval jsem, co můžeme udělat my na straně společné televizní antény (STA) a co musíte udělat vy se svými TV přijímači. Ten článek byl obecný zejména z důvodu nedostatku informací, jak a v jakých termínech bude přepojování probíhat. V té době vlastně nebylo až tak jasné, co nás čeká. Nyní už to jasné je a není to jednoduché.
Do konce ledna 2020 v našem regionu vysílaly 4 multiplexy na původním formátu DVB-T a k tomu dva tzv. přechodové multiplexy v novém formátu DVB-T2. Naší oblast pokrývají vysílače Buková hora u Ústí nad Labem a Ještěd v Liberci. Od ledna docházelo postupně k vypínání původních formátů a k zapínání těch nových. Někde mezitím se ještě vypínaly i ty dva přechodové multiplexy. Bohužel, původní a nové vysílání se vždy neodehrává na stejných kanálech.
Co to znamená pro STA? Každý multiplex potřebuje vlastní kanálovou vložku, takže ke čtyřem původním vložkám a dvěma přechodovým se musí někde přidat ještě další na definitivní nový formát. Jsou k tomu dva důvody – jeden je kvůli kontinuitě televizního příjmu (to platí pro všechny), druhý kvůli nemožnosti přeladit původní vložku na jiný kanál (to platí pouze pro některé). Takže pokud někomu připadá celý proces přechodu chaotický, komplikovaný a drahý, pak má možná pravdu, ale brečí na špatném hrobě. Jsme tak trochu vláčeni okolnostmi a nuceni reagovat na pravidla, nastavená ze strany státu.
V první fázi jsme do domů museli instalovat další dvě vložky pro příjem přechodových multiplexů a zároveň zachovat původní čtyři pro příjem starého formátu. V té době ještě nebylo známo, na kterých kanálech budou vysílat nové definitivní multiplexy, takže jsme nemohli v předstihu instalovat vhodné přijímací zařízení. Teprve po oficiálním zveřejnění vysílacích kanálů jsme mohli ve druhé vlně doinstalovat další vložky tak, aby nedošlo k přerušení příjmu TV signálu na domě. Pokud některý dům instalaci odmítnul (z důvodu vyšších nákladů), musí si počkat na přeladění původních vložek. A to ještě v některých lokalitách musíme měnit i samotné antény, případně provádět další úpravy rozvodů.
Co znamená nový formát vysílání pro diváky? Družstvo jako správce domu se postaral a postará o to, abyste měli nový formát vysílání k dispozici v zásuvce STA v každém bytě, nic víc nemůžeme. A je na vás, jak se na příjem nového formátu připravíte. Buď si musíte pořídit set-top box nebo rovnou novou televizi, která nový formát umí. V žádném případě úpravy STA na domě neznamenají, že jsme vám zajistili příjem televize bez nutnosti úprav na vaší straně.