Zpráva o stavu požární ochrany na bytových domech OSBD za rok 2019

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • čtvrtek 16. dubna 2020

Starost o požární bezpečnost domů patří k základním povinnostem každého zodpovědného správce bytového fondu. Navíc, což se obecně příliš neví, každý člen družstva, každý vlastník bytu, nájemník i podnájemník, bydlící v domě, má povinnost dodržovat požární předpisy. Povinnost je zakotvena ve stanovách družstva, stanovách každého společenství vlastníků, domovním řádu a nakonec i v občanském zákoníku. Nemělo by to proto být tak, že správa družstva si provádí kontroly a odstraňuje zjištěné vady jaksi sama pro sebe. Mělo by jít o společný zájem všech, tedy správy družstva i lidí, bydlících v domě, bez ohledu na typ vlastnictví bytu. Nájemní i vlastnický byt totiž umí hořet úplně stejně.
Rok 2019 byl prvním rokem, kdy požární kontroly a prevenci prováděla pouze firma JMK s.r.o. Česká Lípa. To znamená, že všechny kontroly byly provedeny v jednu dobu a při jedné návštěvě domu. To šetří čas zástupcům domu a náklady za zbytečné přesuny a ztrátové časy, jak jsem psal již v loňském článku.
V loňském roce jsme se snažili průběžně odstraňovat veškeré technické závady, vyplývající z kontrol. Po kontrole byly vždy všechny zjištěné závady zadány k odstranění externím firmám. Zástupci samospráv si začínají zvykat na podpisové archy s potvrzením od uživatelů bytů, že požární závady odstraní nebo že souhlasí s likvidací odložených věcí. Přes úvodní nesouhlas až odpor se nakonec novým požadavkům většina přizpůsobila. Předpokládáme, že každoročním opakováním většinu odložených věcí a překážek v únikových cestách postupně odstraníme.
Největším problémem vedle tradiční likvidace uložených předmětů ve sklepích a únikových cestách je nově nízký tlak a průtok vody v hydrantech. Za rok 2019 máme takto nevyhovujících 41 hydrantů na 24 domech. Jde o vesnické lokality a malobytové domy a ne vždy je řešení jednoduché či dokonce možné. Pokud je nevyhovující stav způsoben špatným stavem nebo stářím potrubí, je řešení relativně jednoduché, i když občas drahé. Pokud ale uděláme na straně domu vše a stav se přesto nezlepší, je jasné, že problém není v domě. Pak nastává složité jednání s dodavatelem vody o vhodné velikosti patních vodoměrů či dokonce o tlaku dodávané vody. Bohužel dodavatel vody má jiné předpisy a normy pro dodávku vody než jsou požární předpisy a tvrdí, že má vše v pořádku. Těžko se dohadovat, zvlášť pokud je to dodavatel v monopolním postavení.
A teď požární ochrana v číslech: v loňském roce bylo provedeno celkem 368 komplexních požárních kontrol na 213 domech družstva a 155 domech SVJ. Přechodem na jednoho dodavatele služby již nerozlišujeme kontrolu hydrantů, hasicích přístrojů, suchovodů, požárních uzávěrů a preventivní prohlídky. Vše se děje při jedné návštěvě a je obsaženo v jedné kompletní zprávě. Celkem jsme do kontrol požární techniky a do preventivních požárních prohlídek investovali za loňský rok 1 098 017 Kč. V této částce nejsou zahrnuty náklady za odstranění zjištěných vad a za opravy požární techniky.
Od začátku roku došlo k 11 nahlášeným případům odcizení hasební techniky v hodnotě 17 951 Kč. Proti roku 2019 jde o nárůst (loni 5 případů), ale i tak se počet krádeží proti minulosti díky značení proudnic a hadic výrazně snížil. Všechny samosprávy jsou proti krádeži pojištěny, spoluúčast činí 100 Kč za jednu pojistnou událost, plnění pojišťovny tedy bylo 16 851 Kč.
Za rok 2019 bylo hlášeno 7 výjezdů (zásahů) Hasičského záchranného sboru do pěti domů družstva a dvou společenství vlastníků v naší správě. Všechny případy byly zaviněny uživateli bytů, škody na společných částech domů hradila pojišťovna. Šlo naštěstí vždy o drobná zahoření bez větších škod či ohrožení zdraví.
V loňském roce proběhly požární kontroly ze strany HZS Libereckého kraje na šesti samosprávách a na čtyřech společenstvích vlastníků. Na jedné samosprávě a jednom SVJ nám zástupce HZS vyměřil pokuty v celkové výši 1 500 Kč. Důvodem byly předměty v únikových cestách (obrázky, botník, květiny), ručně zablokované protipožární dveře na chodbě a nevhodně zavěšené ruční hasicí přístroje. Jde zřejmě o první dva případy udělených pokut a měli bychom si z toho vzít ponaučení. Je jasné, že se snižuje hranice tolerance ze strany kontrolních orgánů a že naše kampaň na odstraňování všech předmětů z únikových cest má smysl a musí pokračovat. Stačí si uvědomit, kolik tragických požárů bytových domů loňský rok přinesl. Pokuty zaplatí domy, ale pokud dokážeme identifikovat konkrétního viníka, budeme částku vymáhat od něj. Budiž to výstraha pro všechny, kteří podceňují nebezpečí překážek na chodbách a shromažďování hořlavých materiálů ve sklepích. Příští pokuty mohou být citelnější. Ale hlavně se může stát, že nevhodná překážka v únikové cestě bude znamenat rozdíl mezi bezpečným únikem ze zakouřeného prostoru a ohrožením zdraví či dokonce života.