Vývoj dluhů v roce 2019

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • čtvrtek 9. ledna 2020

Během roku 2019 došlo ke snížení objemu dluhů, ačkoli stoupl počet dlužníků. Z toho je patrné, že klesá průměrný dluh na jednoho dlužníka. Na počátku roku byla průměrná výše dluhu 11 tis. Kč. Ke konci září tato hodnota klesla pod 9,5 tis. Kč.
V kategorii dluhů nad 30 tis. Kč však průměrná výše dluhů stoupla ze 70 tis. Kč na 73 tis. Kč. V této kategorii se většinou nacházejí klienti s velkými problémy s platební kázní. Vymáhat dluhy u vlastníků je komplikovanější a zdlouhavější, lze to vyčíst i v této kategorii. Nejen že je zde 14 vlastníků oproti 11 nájemcům, ale i průměrná výše dluhu u vlastníků představuje částku 85,5 tis. Kč, u nájemců je průměrná výše dluhu 58,3 tis. Kč. Podíváme-li se na tuto skupinu ještě z jiného úhlu, zjistíme, že do této skupiny propadl každý 445. nájemce. U vlastníků je to každý 132. Platební kázeň u nájemců je tedy výrazně lepší a výše dluhů menší. Co je příčinou těchto odlišností? Především je to obava nájemců z vyloučení a ztráty práva nájmu, což je významným nástrojem k udržení lepší platební kázně. Naopak u vlastníků tato obava není tak silná u plateb za bydlení, které platí do družstva, ale u splátek hypotečního úvěru, pokud si vlastnický byt pořídili na úvěr. Pořadí priorit plateb u vlastníka je tedy jiné a vymáhání těchto dluhů je daleko složitější a ne vždy úspěšné.
Sledujeme a vymáháme dluhy i ve společenstvích vlastníků v naší správě. Lze konstatovat, že společenství vzniklá z našich samospráv mají dlužníků méně a dluhy menší oproti společenstvím, která k nám přišla od jiného správce. Průměrná výše dluhu na jednoho vlastníka je 18,5 tis. Kč u „cizích“ SVJ a „pouze“ 6,2 tis. Kč u SVJ vzniklých z našich samospráv. I v těchto skupinách sledujeme kategorii dlužníků s dluhy nad 30 tis. Kč. U cizích SVJ je průměrná výše dluhu 120 tis. Kč a u našich SVJ je to 68 tis. Kč. K 9/2019 evidujeme ve všech společenstvích 258 dlužníků s celkovou výší dluhů 2,5 mil. Kč. Tyto dluhy v průběhu roku 2019 neklesly, ale naopak nepatrně stouply.
První polovina roku 2019 se vyvíjela velmi dobře a dluhy v tomto období nestoupaly. Při vyúčtování za rok 2018, v červnu 2019, byly započteny přeplatky na dluhy a došlo k poklesu celkové výše dluhů až pod 3 mil. Kč.
I přes všechny komplikace při vymáhání dluhů je možné konstatovat, že v současné ekonomické situaci je objem dluhů velmi nízký a atakuje jakési pomyslné dno. V minulosti byly dluhy pod hodnotou 4 mil. Kč v roce 2005 a v roce 2008. Současná nízká nezaměstnanost a tři roky trvající růst mezd zvyšují kupní sílu všech obyvatel. Je tedy snadnější udržet rodinný rozpočet vyrovnaný a mít všechny závazky řádně uhrazené.