Rok 2020 – rok sdílení spotřeb tepla a teplé vody

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pátek 20. prosince 2019

Když jsme v roce 2010 přešli povinně na rádiové vodoměry teplé vody a rádiové indikátory tepla v bytech, hlavní argument byla dostupnost odečtu bez nutnosti vstupu do bytu. Dalším, i když tenkrát ještě pouze teoretickým argumentem, byla možnost poskytnout všem v domě okamžitý internetový přístup k aktuálním i
historickým údajům o spotřebě. Tenkrát šlo spíše o nadstandartní službu pro „fajnšmekry“. Znamenalo to instalovat systém bezdrátového sběru dat ze všech měřičů v domě a následně jej posílat do centrály firmy, která měřiče odečítá. V roce 2013 jsme oslovili sedm domů s nabídkou této služby. Ale nebyl o ni zájem. Bylo totiž nutné investovat do zařízení plus platit měsíční paušál za sběr a přenos dat.
Současná oficiální politika EU v oblasti energetiky je snižování výroby energie a tím zamezení dalšímu globálnímu oteplování planety. Jednou z oblastí, kde se spotřebovává velké množství energie, je vytápění budov a příprava teplé vody. Snahou je proto omezit spotřebu této energie, aby se nemusela vůbec vyrobit.
Aby se nemusela vyrobit, neměl by o ni být zájem. A aby o ni nebyl zájem, dáme lidem možnost kontrolovat si online svou spotřebu, porovnávat ji s tou loňskou a se zbytkem domu. Taková je aspoň teorie.
K tomu vyšla již v roce 2012 evropská směrnice, naposledy novelizovaná v roce 2018. V podstatě nařizuje členským státům přidat do své legislativy povinnost dálkových průběžných odečtů spotřeby tepla a teplé vody a umožnit konečným spotřebitelům neomezený přístup k těmto údajům. První termín této povinnosti je říjen 2020 (údaje nejméně 2x ročně), konečný termín pak 1. 1. 2022, kdy musíme poskytovat údaje prakticky nepřetržitě.
Abychom mohli toto ustanovení splnit, musíme do všech domů s centrální dodávkou tepla a TV nainstalovat systém rádiového sběru dat z jednotlivých indikátorů na radiátorech a vodoměrů teplé vody. Znamená to osadit do 133 domů v 8 městech a obcích systémy kontinuálního sběru dat. Firma Techem, náš výhradní dodavatel služeb v oblasti tepla a TV, má již několik let spuštěný pro tuto potřebu Techem Smart Systém. Systém je bezdrátový a skládá se z jednotlivých bateriových sběrnic dat a jedné hlavní sběrnice v domě, která data shromažďuje a předává do centra zpracování, v našem případě do výpočetního střediska firmy Techem. Životnost baterií je 10 let.
Pro lepší představu: jedna datová sběrnice dokáže sbírat data ze 14-ti bytů, a jedna hlavní sběrnice obslouží vždy celý dům. Odhadem nás čeká instalace více jak 400 datových a 133 hlavních sběrnic. Pro typizovaný dvouvchodový dům se 46 byty to představuje náklad 22 000 Kč. Za provoz zařízení a správu portálu se platí 3 Kč za byt a měsíc a to v rámci ročního vyúčtování.
V současné době se připravuje novela české legislativy. Pokud bychom na ní chtěli čekat, mohli bychom instalovat sběr dat bez odsouhlasování na domech jako další zákonnou povinnost. Ztratili bychom tím ale možná až půl roku času. Zvolili jsme proto druhou možnost a to je odsouhlasit za družstevní část domů plošnou instalaci představenstvem již nyní a nechat ji postupně schvalovat na jednotlivých shromážděních vlastníků. Je to administrativně pracnější, ale můžeme začít s instalací systému sběru ihned. Je totiž pravděpodobné, že až bude legislativa schválená, vznikne kapacitní problém a firmy nebudou nápor zájemců zvládat. Dobu montáže do našich domů odhadujeme celkem na čtyři měsíce. Chceme být stejní optimisté jako europoslanci a věřit, že možnost kdykoliv se podívat na svou spotřebu a „tepelné chování“ pomůže snížit spotřebu energie a tím trošku chránit životní prostředí.