Rozdělení dividendy z majetkové účasti v ČESKOLIPSKÉ TEPLÁRENSKÉ a.s.

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • středa 23. října 2019

Družstvo při realizaci záměru koupit 20% podíl v ČLT deklarovalo jako jeden z cílů mít možnost ekonomicky motivovat všechny naše klienty, kteří jsou současně zákazníky ČLT , k zájmu o budoucnost tohoto centrálního zdroje tepla. V prezentacích, které jsme k tomuto záměru tehdy probírali na seminářích, byla zmíněna varianta rozdělení dividendy tak, aby došlo k naplnění tohoto cíle.
Družstvo letos v červenci obdrželo dividendu za účetní rok 2017/2018 (končící 30. 9. 2018) ve výši 2,4 mil. Kč. Tuto částku navrhujeme po zdanění rozdělit na třetiny. První třetinu rozdělit všem domům včetně SVJ, odebírajícím teplo z ČLT ., v poměru jejich ročních nákladů na teplo a ohřev TV. Druhou část rozdělit všem samosprávám družstva, stejným klíčem jako byly rozděleny úroky a jiné finanční výnosy z HV družstva za rok 2018. Třetí část dividendy odložit do nerozděleného zisku družstva.
U našich samospráv bude podíl na dividendě přidělen do FBH po schválení HV za rok 2019, protože dividenda byla připsána na účet družstva v letošním roce. U SVJ můžeme vypočtenou částku použít na slevu z námi poskytnutých služeb za rok 2019. Každý vlastník ve společenství tuto slevu uvidí ve svém vyúčtování služeb za rok 2019, které obdrží do konce dubna 2020.
Slevu, kterou tak získá konečný zákazník z první třetiny dividendy, je možné přepočítat na byt a vychází v průměru na 100 Kč za rok.
Při rozdělení druhé části dividendy je zhodnocení prostředků samospráv vylepšeno o 800 tis. Kč za rok (648 tis. Kč po zdanění). To přidá každé samosprávě dle jejich zůstatku DZOI zhodnocení o dalších 0,185 % p.a. Pro příklad, přepočteno na 1 000 000 Kč v DZOI samosprávy, jde o další příjem ve výši 1 850 Kč.
Touto slevou a podílem na HV, které budeme moci poskytnout z dividend ČLT v dalších letech, chceme i v budoucnu naplňovat hlavní cíl, kterým je stabilita ekologického centrálního zdroje tepla v České Lípě.