Jak budeme sledovat televizi v roce 2020 aneb DVB-T2 je tady

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 10. července 2019

Je něco důležitějšího než funkční střecha nad hlavou, tekoucí voda, jezdící výtah či hřející topení v zimě? Odpověď je zcela snadná – přece fungující příjem televizního signálu.
V této oblasti proto není žádoucí příliš experimentovat a vymýšlet, takže z naší strany spíše „udržujeme pozice“. Kdo nám v tom však dělá zmatek, je náš stát. V roce 2007 jsme přecházeli z analogového na digitální systém příjmu televizního signálu (tzv. DVB-T). Tenkrát to byl poměrně zásadní krok, protože jsme museli kromě samotných „vnitřností“ společných stanic přidávat či měnit antény na střechách a mnohde i kabelové rozvody do bytů. Navíc přechod z analogového na digitální vysílání byl i trošku kulturní šok, zejména pro starší generaci. Mnoho nových funkcí televize bylo do té doby k dispozici pouze ve světě internetu a pro mnoho lidí bylo složité už jenom vybrat a naladit set top box, pokud nechtěli rovnou kupovat novou televizi.
Uběhlo deset let, digitální televizi už nepovažujeme za složitou a všechny výhody naopak za samozřejmé. A asi proto nám stát připravuje další vzrušení a kvůli uvolnění frekvencí mobilním operátorům mění formát vysílání. Rodí se formát vysílání DVB-T2, který samozřejmě neumí většina současných televizí a původní set top boxy přijímat.
Takže co se změní a co to znamená pro každého z nás? Změna formátu se týká těch, kdo televizi sledují přes společnou televizní anténu (STA) v domě nebo individuálním příjmem pozemního televizního signálu. Netýká se naopak těch, kdo televizi sledují přes satelit, internet nebo prostřednictvím kabelové televize.
Pokud má dům STA, pak první krok je samozřejmě na straně domu, tedy na nás. Postupně, podle kapacit firem, přidáváme do systému STA zařízení, které umí přijímat nový formát vysílání. Naštěstí je technicky možné oba formáty vysílání poskytovat po jednom rozvodu do každého bytu. Tato etapa začala počátkem loňského roku, kdy začalo vysílání nového formátu. Od té doby jsme zajistili už téměř 230 domům z celkových 293 příjem nového formátu. Rádi bychom s tím skončili max. do listopadu 2019, závisí to ale spíše na možnostech realizátorů, jichž není příliš. Oficiální datum ukončení vysílání stávajícího formátu je totiž u obou námi používaných vysílačů leden až duben 2020. Nákladově je tato etapa celkem nenáročná, doplnění komponentů pro příjem nového formátu stojí mezi 8 až 12 tisíci korun na každý systém STA.
Období od doplnění STA o příjem DVB-T2 do doby vypínání starého vysílání musí každý z vás využít k rozhodnutí, zda si pořídit novou televizi nebo set top box. Cena set top boxu začíná na 600 Kč a stoupá podle množství požadovaných funkcí a samozřejmě kvality.
Že je váš dům již vybaven příjmem nového formátu poznáte podle upozornění na vývěsce ve vchodě, případně na základě dotazu u funkcionářů samosprávy či u své bytové techničky na správě družstva.
Před vypínáním starého formátu vysílání upozorníme pravděpodobně ještě jedním článkem na nutnost pořídit si nové zařízení a přeladit. Věříme však, že i stát se postará o osvětu a bude své občany výrazně upozorňovat na změnu vysílání.