Jarní shromáždění delegátů 2019

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • středa 3. července 2019

Půl roku uteklo jako voda a opět proběhlo shromáždění delegátů, které svolává představenstvo družstva podle stanov OSBD Česká Lípa nejméně jedenkrát za rok. Na jaře se schází shromáždění delegátů (SD), aby projednalo materiály předložené představenstvem a výroční zprávu za uplynulý rok. Byla to účetní závěrka spolu s návrhem na rozdělení zisku za rok 2018 a zároveň se delegáti seznámili s hospodařením družstva. Zažitou praxí na našem družstvu je konání i podzimního SD, kde se naopak předkládá plán a rozpočet na další rok.
Vraťme se ale k letošnímu jarnímu SD, které se uskutečnilo v Penzionu Lípa v České Lípě dne 23. 5. 2019. Jak jsem již uvedla v úvodu, jako hlavní náplň SD bylo bilancování uplynulého roku 2018. Účast delegátů byla dobrá a 71% přítomnost zajistila, že shromáždění bylo usnášení schopné. Jednání řídila předsedkyně představenstva paní Žaneta Kolářová. Konstatovala, že včas a bez problémů plnilo družstvo rovněž v roce 2018 veškeré své závazky vůči svým dodavatelům a partnerům. Prezentovala zprávu o činnosti představenstva za uplynulé období a plnění usnesení z minulého SD. Ve zprávě dále hovořila o tom, že družstvo stále funguje jako stabilní organizace. Rok 2018 se svým dobrým hospodářským výsledkem patřil k dalším úspěšným rokům. Na závěr poděkovala členům představenstva, kontrolní komisi a zaměstnancům správy za příkladnou práci a dobré pracovní výsledky.
Místopředseda kontrolní komise pan Zbyněk Zoubek seznámil delegáty s počtem i výsledkem kontrol, které provedla komise od uplynulého podzimního SD. Ve zprávách z kontrol nebyly žádné nedostatky nebo pochybení. Zejména důležité byly kontroly stížností a žádostí, inventarizace majetku a účetní závěrky za rok 2018. Kontrolní komise veškeré podklady, které představenstvo předložilo, jako návrhy delegátům k projednání, doporučila schválit.
Činnost družstva za rok 2018 prezentovala předsedkyně představenstva paní Žaneta Kolářová. Přítomné seznámila s dosaženými výsledky a prací jednotlivých úseků správy družstva. Vysvětlila, vývoj převodů bytů do osobního vlastnictví, statistiku členských schůzí a schůzí SVJ. Dále upozornila na práci právního oddělení s dlužníky v roce 2018. Také prezentovala, formou tabulek, počty stížností a žádostí, za minulý rok. V rámci své prezentace seznámila přítomné delegáty se záměry družstva na rok 2019. Ke konci svého projevu poděkovala zaměstnancům správy družstva za úspěšný rok 2018 a představenstvu a kontrolní komisi za plodnou spolupráci během celého funkčního období. Stručně řečeno rok 2018 byl ekonomicky úspěšný.
Finanční část výroční zprávy, která se zabývala detailně výsledkem hospodaření jednotlivých středisek družstva, správy družstva a celým družstvem přednesl ředitel družstva
Ing. Petr Mertin. V závěru svého vystoupení seznámil delegáty s návrhem na rozdělení HV za rok 2018.
Jako nejdůležitější bod programu byla předložena plánovaná výstavba 8 bytů z nebytových prostor v lokalitě Lada v České Lípě, uvedl ředitel správy družstva Ing. Petr Mertin. Upozornil, že z důvodu dlouhodobé neobsazenosti nebytových prostor na adrese Pražská 2923 – 2928 v České Lípě, na návrh správy a představenstva předložil SD výstavbu 8 bytových jednotek v těchto prostorách. Bude se jednat převážně o malometrážní byty, které budou pronajímány za komerční nájemné. S realizací se již začalo v roce 2017 projektovou studií, zahájení stavebních prací se plánuje na podzim v roce 2019 a celá stavba by měla být dokončena na jaře 2020. Komplexní rozpočet výstavby je plánován na 7,7 mil. Kč s 10% rezervou. Celková cena studie vyšla na 19 600 Kč, cena projektu 220 825 Kč z toho stavební dozor 1,5%.
Předpokládaná cena nájmu bude 110 Kč/m2/měsíc, celková návratnost výstavby je spočítána na 13 let. Tímto záměrem OSBD Česká Lípa efektivně využije a finančně zúročí dlouhodobě neobsazené nebytové prostory, které postupem času budou přinášet našemu družstvu zisk podobně jako budova banky ČSOB.

Na konci shromáždění delegátů bylo přijato se stoprocentním souhlasem usnesení dle předloženého návrhu beze změny. Jednání proběhlo organizačně i odborně na velmi dobré úrovni.