Dotace, kam se podíváme. Jaká je pravda?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 21. listopadu 2018

Přestože už máme většinu domů zateplených, stále čelíme dotazům, zda není možnost získat dotaci na opatření ke snížení tepelné náročnosti budov. Je možná proto čas vysvětlit, jak to s dotacemi je. Na jaře letošního roku jsem psal o dotaci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), která byla tehdy čerstvě vyhlášená. Pro ty, kdo článek nečetli nebo si ho již nepamatují, lze obsah shrnout do jednoho doporučení – je to příliš administrativně složitá a rozsahově „nenažraná“ dotace, nutící vás do nadstandardních prací (zateplování stropů sklepů, izolace 16 cm, rekuperace vzduchu apod.). Jako družstvo jsme se rozhodli jí nedoporučovat.
Jaké jsou další možnosti? Nejvíce v médiích viditelná je dotace Nová zelená úsporám. Co však z reklamních šotů není patrné, je určení dotace. Ta je totiž určena pro rodinné domy, bytové domy na území hlavního města a pro novostavby. Takže pokud nechceme stavět nové domy či se přestěhovat do Prahy, nemáme šanci jí použít.
Další v úvahu připadající dotací je Panel 2013+, což je modifikace původního programu Odstraňování vad panelové výstavby. Program je primárně určen k opravám statických a stavebních poruch domů vč. snižování tepelných ztrát. Je zaměřen spíše na komplexnost oprav, takže jej nelze použít např. pouze na doteplení stěn či výměnu oken. Navíc jde o dotaci formou úvěru s garantovaným úrokem, nikoliv přímou dotaci nákladů. Při současné stále nízké úrokové sazbě to je dotace nezajímavá a spíše se používá v kombinaci s jinými dotacemi.
Další dotační tituly jsou již úzce specifikované, jako je nyní populární Dešťovka na zachytávání a využití dešťové vody nebo dotace na zřízení výtahu do domu, kde žádný není. Dotace jsou však vedle úzkého určení zaměřené spíše na ekologii nebo zlepšení kvality bydlení, nikoliv však prvoplánově na úsporu nákladů za bydlení.
Závěrem musíme konstatovat, že rozhodnutí o investování do oprav bytových domů by mělo být motivováno pouze snahou o zlepšení bydlení, případně ušetřením nákladů za některé služby. Motivovat se dotačními pobídkami je v současné době v oblasti bydlení spíše zbožným přáním.