Velká výběrová řízení, stav příprav a realizace akcí pro rok 2018

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 11. července 2018

Už tradičně v létě rekapitulujeme a komentujeme výsledky výběrových řízení na velké opravy pro aktuální rok. Velkými opravami rozumíme všechny akce nad půl miliónu korun, což bývá vždy zateplení domů, generální opravy plochých nebo sedlových střech, výměny podlahových krytin či radiátorů na větších domech.
Doposud proběhlo celkem 20 výběrových řízení, z toho 4 pro společenství vlastníků. Začali jsme v půli března a skončili na konci června. Ještě máme naplánováno kolem 10 výběrových řízení, většinou zateplení domů. Důvodem zpoždění jsou nedokončené projektové dokumentace či stavební povolení nebo domy realizaci odkládají záměrně na podzim.
Do výběrových řízení se doposud přihlásilo 22 různých firem, vybráno bylo 8 různých vítězů. Nejvíce se jednoho řízení zúčastnilo 6 uchazečů (zateplení domu), nejméně 2 (také zateplení). Výběrových řízení se zúčastnilo 11 různých členů komise za představenstvo, kontrolní komisi a správu družstva a 32 zástupců samospráv. Nejvíce, zatím 6x, zvítězily firmy Stavební společnost Delta z Prahy a Izolace Beran z Ústí nad Labem, a to v oblasti zateplení.

Zateplení nebo oprava vnějších fasád domů: Z roku 2017 dokončujeme jedinou akci - mytí a nátěr zateplené fasády sam. 221. Zimní přestávku si vynutily technologické potíže, protože původní zateplení bylo v horším stavu, než všichni očekávali a vzniklé opravné vícepráce prodloužily termín dokončení. Dále jsme z loňska odsunuli na rok 2018 zahájení zateplení tří domů, z kapacitních či technologických důvodů.
V letošním roce připravujeme celkově k zateplení 23 domů, z toho 7 společenství vlastníků. Zahájeno je již 16 akcí, další jsou v různé fázi příprav. Žádný dům není smluvně plánován na dokončení v roce 2019, protože zimní přestávka přináší problémy s kvalitou prací a s ponecháním lešení na domě. Záleží ale vždy na počasí a na kapacitních schopnostech firem, zda dodrží smluvní termín a skončí opravdu do začátku zimy.

Generální opravy střech: Stále platí, že požadavky na opravy plochých střech přizpůsobujeme kapacitním možnostem osvědčených realizátorů. Navíc si z roku 2017 neseme dluh dvou nezahájených střech. Naplánovali jsme proto pouze 5 plochých a 1 sedlovou střechu, chybí nám ještě 4 výběrová řízení. Pokud ale bude stejně extrémní počasí jako loni, ani toto menší množství střech nedokážeme realizovat.

Rekapitulace, další vývoj: rok 2018 potvrzuje trend snižování počtu zájemců o zakázky obecně. Je zjevný nezájem firem „zvenčí“ účastnit se výběrových řízení, málokdy se přihlásí firma díky internetové výzvě, maximálně na první dvě až tři výběrová řízení. Pokud neuspěje, už se nepřihlásí. Do výběru se nám proto pravidelně hlásí pouze firmy, které získávají zakázky, tím se nám ale počet uchazečů zredukoval na tři až čtyři. Například firma Stavební společnost Delta se zúčastnila prakticky všech výběrových řízení, týkající se jejich podnikání. A i díky ní jsme zatím měli jen dvě řízení s podlimitní účastí méně jak tří uchazečů. Loni takových případů bylo dokonce 6.
Zvyšuje se také míra vlivu počasí na průběh a hlavně konečné termíny stavebních prací, zejména střechy, zateplení či nátěry fasád. V minulosti, pokud se akce nesjednávaly přes zimu, byl vliv počasí prakticky nulový. Poslední dva tři roky se však počasí začíná stávat důležitým faktorem. Jednak se používají choulostivější omítky, lepidla či nátěry, jednak počasí občas neodpovídá mírnému pásmu. Tropická vedra, přívalové deště, silné větry, to vše se stalo součástí stavební sezóny u nás. Je samozřejmé, že tyto extrémy přerušují práce a prodlužují termíny dokončení. Když k tomu připočteme nouzi o pracovníky ve stavebnictví a nedostatek řemeslníků, vyjde nám, že je rok od roku složitější zabezpečit naplánované akce.

Tradičně musím připomenout, že veškerá čísla se týkají pouze akcí nad 0,5 mil. Kč. Zároveň s tímto probíhají přípravy a realizace akcí s menšími náklady, avšak většinou se stejnou pracností příprav (menší střechy, zateplení štítů, opravy vstupů a předložených schodišť, výměny rozvodů vody, kanalizace, topení, opravy centrálních odsávání apod.).