Stručná historie modernizace našich výtahů

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pátek 5. ledna 2018

V předchozím článku o dokončení poslední etapy modernizace výtahů jsem si uvědomil, že je téměř nemožné udržet povědomost, o co vlastně jde. Jak to všechno vlastně začalo? Tady je stručný náhled do historie.
Od dubna 2003 začala platit přísnější výtahářská norma, která poprvé zavedla termín bezpečnostní rizika a zároveň nařizovala jejich odstranění v termínech podle závažnosti. Družstvo jako každý vlastník a provozovatel výtahů měl tři možnosti – buď vše ignorovat a doufat, že se nikomu nic ve výtahu nestane nebo si pořídit 322 nových výtahů nebo postupně odstraňovat jednotlivá rizika. Protože v roce 2003 bylo nereálné získat finance na tak obrovskou investici (minimálně 400 mil. Kč, spíše více) a zároveň v duchu odpovědné politiky vedení družstva a představenstva bylo nemyslitelné nečinně přihlížet nebezpečnému stavu výtahů, schválilo shromáždění delegátů metodu postupné modernizace. Již předem se odhadovalo, že půjde o tři etapy.
První etapa byla schválena 27. 11. 2003, šlo o kompletní výměnu elektroinstalace vč. přivolávačů, pozičního systému atd. Bez této přípravy bychom nebyli schopni měnit kabiny. První etapa trvala necelé tři roky, skončila v listopadu 2006. Průměrný náklad na jeden výtah byl 211 764 Kč.
Druhá etapa byla schválena 24. 5. 2007 a obsahovala hlavně výměnu kabin. Určitě nejvíce viditelná část modernizace. Dále se instaloval systém nouzového volání, vážení zatížení kabiny, vnitřní automatické dveře, úprava protiváhy a další. Trvala opět necelé tři roky a skončila v prosinci 2010. Průměrný náklad na jeden výtah byl 295 759 Kč.
Třetí etapa byla schválena 22. 11. 2012, řešila výměnu nevhodných uzávěrů šachetních dveří a opláštění všech prosklených nebo drátěných šachet. Trvala téměř čtyři roky a skončila v listopadu 2017. Průměrný náklad nelze určit, protože byl velmi odlišný od typu šachty, stáří výtahu a rozhodnutí domu o rozsahu. Jeden šachetní uzávěr vč. montáže byl za 6 555 Kč, šachetní dveře stály 28 405 Kč a jedno patro opláštění vyšlo na cca 28 000 Kč.
Z výše uvedených čísel vyplývá, že jsme do každého výtahu investovali zhruba 600 tis. Kč (zděné šachty) nebo milión korun (u drátěných šachet). Dokázali jsme však realizaci rozložit do 14 let a financování dokonce do 16 let, aniž bychom příliš zatěžovali naše klienty zvyšováním plateb či omezili finance na jiné, také důležité akce. Proto jsme mohli v těch samých letech realizovat na většině domů zateplení, výměny oken, hydroizolace kolem domů, do kterých léta zatékalo či opravy střech s dodatečnou tepelnou izolací.