Praktické dopady insolvencí v OSBD Česká Lípa

  • Autor: Ondřej Holý
  • středa 1. listopadu 2017

V nedávné době se v médiích objevila zpráva, že na insolvenci (lidově osobní bankrot) by mohlo dosáhnout více dlužníků a ti by za určitých podmínek nemuseli věřitelům splatit ani dnes platných 30% dluhů. Samozřejmě, že tyto a podobné zprávy bedlivě sledujeme, protože problematika insolvencí se našeho družstva také velmi dotýká. Již v minulých vydáních Zpravodaje OSBD Česká Lípa jsme se tímto tématem zabývali a vracíme se k němu opět, neboť jsme si vědomi, že se také jedná o peníze družstevníků a vlastníků.
Téma insolvencí je i ve velkém zájmu předsedů společenství vlastníků jednotek. Po pěti letech (po schválení soudem) dojde k osvobození zbylých neuhrazených pohledávek ve prospěch dlužníka. Domu v tomto případě nezbyde jiná možnost, než je účetní odpis. Znamená to, že pohledávku musí ze společných prostředků uhradit ostatní vlastníci jednotek.
První insolvenční přihlášku do řízení jsme podávali koncem roku 2010. Od tohoto roku jsme k insolvenčnímu soudu podali 40 přihlášek. V naprosté většině se jedná o schválení oddlužení formou splátkového kalendáře, kde dlužník je povinen v pravidelných měsíčních splátkách hradit námi přihlášené dluhy. Na průběh splácení dohlíží insolvenční správce a soud. Celé řízení detailně sledujeme prostřednictvím informačního systému, který družstvo již několik let využívá. V minulém roce bylo několik řízení skončeno a dluhy, který jsme nárokovali, byly téměř na 100% uhrazeny. U některých řízení lze už teď předpovědět, že bude dosažena maximálně zákonná hranice 30% z celkového dluhu.
Bohužel také evidujeme případy, kdy dlužník podmínky splácení neplní a schválený splátkový kalendář je soudem následně zrušen. Poté je nařízen konkurs a jeho následkem je zpeněžení majetku dlužníka, tedy za předpokladu, že nějaký vůbec existuje. I takové případy na našem družstvu máme, byť se jedná o velmi malé procento. V těchto případech bude nutný shora zmiňovaný odpis pohledávky.
Prostřednictvím Svazu českých a moravských bytových družstev samozřejmě usilujeme o takové legislativní změny, aby na insolvence nemuseli řádní členové doplácet. Ovšem v porovnání s okolními družstvy je naše situace vcelku příznivá, neboť počet nových insolvenčních řízení za loňský rok a první pololetí tohoto roku představoval nárůst pouze v jednotkách. K tomu jistě přispěl fakt, že i malé dluhy řešíme bez otálení. Příznivému stavu v počtu insolvencí v OSBD Česká Lípa také napomáhá zlepšená ekonomická situace v našem regionu. Problematikou insolvencí se budeme i do budoucna intenzivně zabývat.