Vývoj HV za prvních 6 měsíců roku 2017.

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • úterý 31. října 2017

Na srpnové jednání představenstva jsem předkládal hospodaření družstva za první polovinu letošního roku. Plánovaný výsledek hospodaření 137 tis. Kč je již teď překročen. Zisk dosahuje částky 1 230 tis. Kč. Z toho 735 tis. Kč dosáhlo středisko správy.
Za první polovinu roku 2017 jsou náklady správy čerpány ve výši 42,3 %. Což je úspora 1 800 tis. Kč.  Ta bude ve druhém pololetí významnou měrou spotřebována plánovanými opravami na budově správy. Větší pozitivní vliv na hospodaření družstva je ve výnosech. Především ve skutečném výběru penále a dalšího příslušenství dluhů. Již v polovině roku je v této kapitole příjmů plněno na 80 %. Což představuje celkové vybrané penále a příslušenství dluhů ve výši 1, 6 mil. Kč. To je skvělý výsledek správy družstva. Celkově tak výnosy správy dosahují už v polovině roku 53 %, což je o 600 tis. Kč více. To koresponduje se zmíněným vyšším výběrem penále a příslušenství dluhů. Nezaměstnanost je velmi nízká, což má kladný vliv na platební kázeň a vede to k optimismu ve výhledu do budoucnosti.
Dále se na průběžném výsledku družstva, stejně jako každý rok, podílí výnosy z nebytových prostor a úroky z termínovaných úložek. U výnosů z nebytových prostor se dlouhodobě potýkáme s neobsazeností prostor v lokalitě LADA. To má za následek nižší výnosy z nájemného než v minulých letech. Úrokové výnosy v bankách se blíží nule a tak velkou část zisku vytváří vnitrodružstevní půjčky a aktiva zainvestovaná u správců aktiv v České spořitelně a v ČSOB a.s.