Stavěli jsme zubní ordinaci

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 16. října 2017

Pro hodně čtenářů to možná bude překvapení, ale kromě bytových domů má družstvo v majetku a správě také nebytové prostory. A to nemyslím jen tak nějaké bývalé kolárny či prádelny v bytových domech. Na mysli mám prostory, k těmto účelům postavené a kolaudované. Nejznámější je kromě dvou vlastních provozních budov určitě budova banky ČSOB hned vedle sídla družstva. Další nemovitostí je polovina rodinného dvojdomku na konci parkoviště prodejny Lidl v České Lípě, kde nyní sídlí reklamní agentura Artix. Dalšími nebytovými prostorami, patřící družstvu, je šest prostor v Novém Boru a devět prostor v České Lípě o celkové výměře více jak 1 700 m2. Tyto prostory byly v rámci občanské vybavenosti kolaudovány jako obchody či drobné provozovny. V Novém Boru se zatím daří zajistit stoprocentní obsazenost a jakousi stabilitu klientů, zatímco v České Lípě díky konkurenčnímu vlivu okolí je poměrně vysoká fluktuace. Za posledních 5 let se zde vyměnilo 12 nájemců a v současné době jsou tři prostory volné. To samozřejmě znamená snížený příjem do družstevní kapsy, tedy nepříjemnou komplikaci.
Z těchto důvodů je vhodnější si aktivně zajistit nájemce s dlouhodobou perspektivou užívání a zafinancovat mu vstupní náklady na stavební úpravy s tím, že nám je splatí v dlouhodobém nájmu. Nejvhodnější a pro nás nejosvědčenější z hlediska vhodnosti provozu v bytovém domě a z hlediska stability jsou obecně služby, nejlépe zdravotnická zařízení.
Proto jsme uvítali zájem o zřízení zubařské ordinace v lokalitě Pražská 2925 v České Lípě. Šlo o prostor o výměře 110 m2, kde se od roku 2009 vystřídalo 5 různých nájemců, naposledy zde sídlila vinotéka.
Nejdříve jsme si se zástupci budoucího nájemce vyjasnili představy o vzájemné spolupráci, kdo co zajistí a hlavně kdo co bude financovat. To bylo v létě roku 2016. Následovalo uzavření smlouvy, zajištění projektu a stavebního povolení. Pro náročnost prací bylo velmi důležité získat kvalitní stavební firmu. To se naštěstí v podobě Borské stavební s.r.o. podařilo. Výsledkem je stavebně a díky vnitřnímu vybavení i interiérově jeden z nejhezčích prostor v lokalitě. Práce skončily na konci roku 2016.
Celkové náklady na rekonstrukci jsme rozdělili na ty, které budou danému prostoru sloužit bez ohledu na způsob užití, např. okna, vstupní dveře, rozvody energií apod.; a na ty, které jsou specifické pro zubařskou ordinaci. Ty první jsme uhradili přímo, ty druhé nám bude nájemce splácet po dobu 180 měsíců formou zvýšeného nájmu. Předmětem smlouvy ani nájmu nebylo samozřejmě samotné lékařské vybavení, v tom byl nadpis článku trošku nadsazený.
Ordinace byla zkolaudována v únoru 2017 a je v provozu od letošního března.
Teď, když jsme si vyzkoušeli tento model, bychom ho rádi zopakovali i v dalších volných prostorách, pokud samozřejmě získáme stejně solidní partnery na dlouhodobou spolupráci. Proto inzerujeme v okolních městských novinách nabídku na dlouhodobý pronájem a věříme, že i díky zlepšující se ekonomice najdeme další partnery pro tento způsob využití našich nebytových prostor.