Nový kabát sídla družstva

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • úterý 10. října 2017

Kdo za poslední tři měsíce navštívil družstvo, určitě zaregistroval stavební ruch a lešení kolem obou budov správy. Po zhruba sedmnácti letech jsme se rozhodli, že si naše sídlo, stejně jako námi spravované bytové domy, zaslouží nový kabát. Rozhodnutí bylo urychleno dvěma okolnostmi. Za prvé jedna z budov, překvapivě ta nově přistavená, vykazovala poměrně rozsáhlé vady fasády, konkrétně vlasové trhliny na každém spoji zdiva. Druhým důvodem byl havarijní stav říms a ozdobných prvků na fasádě původního domu, což už ohrožovalo kolemjdoucí na chodníku.
Největší diskuse o rozsahu prací byla kolem zachování ozdobných prvků původního domu, což vylučovalo možnost doteplení a pak v případě nové budovy zda, v jakém rozsahu a jak silný použít polystyrén. Nakonec po konzultaci s odborníky jsme se rozhodli doteplit celou novou budovu (tu blíž k zimnímu stadionu) polystyrenem 50 mm, přední stranu dokonce 60 mm a původní budovu co nejšetrněji opravit v původním duchu. Zároveň jsme museli vyměnit krytinu na střeše, protože do budovy už opakovaně zatékalo. Součástí akce je i oprava objektu garáží, kde se kromě opravy fasády vyměnila garážová vrata a instalovala nová brána do dvora. Zároveň jsme na vrchní část štítu směrem na silnici I/9 z Nového Boru nechali umístit reklamní nápis, označující sídlo družstva.
Celkový náklad za novou fasádu obou budov a garáží, výměnu střešní krytiny, instalaci nových garážových vrat a vstupní brány je 1,9 mil. Kč. Opravu fasády provádí firma Stavební společnost Delta, výměnu střešní krytiny pak firma Milan Kašpar, vítězové výběrových řízení. Práce se provádí v zateplovacím systému Caparol a je použita omítkovina, odolná proti řasám a mechům.
Práce by měly být hotové v listopadu. Věříme, že nový vzhled sídla bude těšit naše návštěvníky po dlouhou dobu.