Jak jsme se dostali „na bednu“ aneb PANELÁK ROKU 2016

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • úterý 10. října 2017

Soutěž Panelák roku vznikla někdy počátkem devadesátých let a měla za úkol motivovat majitele panelových domů ke kreativnímu přístupu při zateplování. Kritériem tak kromě technických parametrů bývá i estetická úroveň, barevné řešení, komplexnost, použití stavebních doplňků jako jsou stříšky, zábradlí, falešné atikové štíty a podobně. Soutěž organizuje Svaz českomoravských bytových družstev ve spolupráci s časopisem Bytová družstva, SVJ, správa domů. Přiznám se bez mučení, že jsme léta odolávali požadavkům na přihlášení se do této soutěže. Na jedné straně totiž přihláška znamená vyplňování neskutečného množství technických údajů, na druhé straně musíte být hnáni přesvědčením, že máte co do soutěže nabídnout. Že máte v tom roce dům, který něčím vybočuje, něčím porotu zaujme, jinak jde o zbytečnou práci. Soutěže se ročně účastní až padesátka domů z celé republiky, konkurence je tedy velká.
No, abych to zkrátil – v loňském roce jsme měli pocit, že bychom mohli zaujmout a přihlásili jsme dům Hradecká 2658-9 v České Lípě. Dům stojí na severozápadním kraji největšího sídliště v České Lípě, na Špičáku. Dům byl postaven v roce 1987, jedná se o dvou vchodový panelový dům s dvanácti nadzemními podlažími.
V minulosti se na domě vyměnila okna, odstranily dřevěné lodžiové stěny, zrušily společné lodžie u sušáren a zateplily štítové stěny.
Do soutěže jsme šli se zateplením předního a zadního průčelí budovy a hlavně s rozšířením bytových lodžií o cca 200 mm a montáží hliníkového zábradlí s výplní z bezpečnostního vrstveného skla CONEX a vrchním zasklením. Ještě se na domě udělala nová zateplená střecha.
Vlivem těchto opatření se dům dostal podle průkazu energetické náročnosti do kategorie B, ale hlavně získal zajímavý, barevně sladěný vzhled. Poctivě je nutné říci, že největší zásluhu na tomto způsobu provedení zateplení má předseda samosprávy, který měl od počátku jasnou představu o rozsahu prací, materiálech a barvách.
A jak to dopadlo? Velmi dobře, protože náš dům získal třetí místo v soutěži Panelák roku 2016. To může na první pohled v typicky českém skeptickém prostředí vypadat jako že nic moc, ale je nutné si uvědomit, že první dvě místa obsadily výrazně menší, členitější a tedy pohledově „vděčnější“ domy. Takže v pomyslné kategorii klasických velkých paneláků jsme tak trochu vyhráli.
A kde že onen dům najdete? Jak již bylo řečeno, je na sídlišti Špičák. Když pojedete odspodu kolem gymnázia a zatočíte před prodejnou aut vpravo, tak ho již uvidíte.