Velká výběrová řízení, stav příprav a realizace akcí pro rok 2017

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • čtvrtek 13. července 2017

Máme tu opět nástup léta a s tím je vždy spojená rekapitulace příprav na velké opravy pro letošní rok. Velkými opravami rozumíme všechny akce nad půl miliónu korun, což bývá vždy zateplení domů, generální opravy plochých či sedlových střech, výměny lin na větších domech či např. nově i mytí a nátěry zateplených fasád. V minulosti to byly i hydroizolace domů k zamezení zatékání spodní vody, na ty však letos zatím nemáme žádný požadavek.
Doposud proběhlo celkem 32 výběrových řízení, z toho 9 pro společenství vlastníků, které jsou ve správě družstva. Začali jsme v únoru a skončili v červenci s tím, že ještě 4 máme naplánovány, většinou zateplení domů, kde zatím není dokončena projektová dokumentace či stavební povolení nebo dům realizaci odkládá záměrně na podzim.
Do výběrových řízení se doposud přihlásilo 28 různých firem, vybráno bylo 13 různých vítězů. Nejvíce se jednoho řízení zúčastnilo 8 uchazečů (zateplení domu), nejméně 2 (GO střechy, zateplení průčelí). Výběrových řízení se zúčastnilo 14 různých členů komise za představenstvo, kontrolní komisi a správu družstva a 52 zástupců samospráv. Nejvíce, zatím 7x, zvítězila firma Izolace Beran z Ústí nad Labem, vždy v oblasti zateplení.

Zateplení celých domů či jednotlivých stěn: Z roku 2016 se přesunulo dokončení jednoho domu, což bylo způsobeno klasickými kapacitními problémy realizační firmy.
V letošním roce připravujeme k zateplení 14 družstevních domů a 8 společenství, z toho 5 staveb je již zahájeno, ostatní jsou v různé fázi příprav. Zatím není žádný dům plánován na dokončení v roce 2018, záleží však vždy na počasí a na kapacitních schopnostech firem.

Generální opravy střech: Již několik let omezujeme požadavky na opravy střech podle kapacitních možností osvědčených realizátorů. Nechceme v tak důležité konstrukční části domu riskovat neznámé firmy, protože se nám to v minulosti neosvědčilo. Naplánovali jsme proto 7 plochých a 3 sedlové střechy, chybí ještě 3 výběrová řízení. Zahájena je jedna střecha.Počasí těmto pracem vůbec nepřeje, takže je možné přesunutí na rok 2018.

Mytí a nátěr zateplené fasády: toto je pro nás nová kategorie. Jde o odstranění řas a plísní ze zateplené fasády s ochranným postřikem proti vzniku řas a následným barevným nátěrem. Vlivem okolního prostředí, zejména blízkostí stromů, zastíněním či převažujícími dešti jsou zateplené fasády napadeny řasami, které z počátečního stadia kosmetické vady přechází do vad funkčních, kdy hrozí hloubkové poškození zateplovacího systému. Proto je nutné včas řasy odstranit a ochránit fasádu dalším nátěrem. Perioda těchto nátěrů je samozřejmě velmi individuální, průměrně jde o osm let. Již tři roky se proto snažíme aplikovat v rámci zateplování ty nejkvalitnější a nejodolnější typy omítkovin, které jednotlivé systémy nabízí. Letos jsme zatím naplánovali umytí tří domů vč. budovy banky ČSOB, historicky máme umyto již 8 domů.

Rekapitulace, další vývoj: rok 2017 potvrzuje trend snižování počtu zájemců z řad domů o zateplení, ale i o opravy střech. Důvodem je velké množství již kompletně hotových domů, občas jsou důvody i legislativní – např. očekávaný vznik společenství z důvodu způsobu financování. Pokud jsem v loňském článku poukazoval na malý zájem firem, pak rok 2017 je ještě výrazně horší. Nezájem firem je až zarážející, 6 výběrových řízení mělo pouze dva zájemce, jedno dokonce jediného. Jedno výběrové řízení jsme raději vypsali znovu (byl pouze jeden zájemce) a jedno jsme zrušili zcela, protože se nepřihlásil nikdo. Ze všech dosavadních výběrových řízení bylo pouze 5 s účastí více jak tří firem, což je minimální požadavek dle naší vnitřní směrnice. Důvodem je pravděpodobně malá atraktivita stavebních prací s porovnáním se současnými nabídkami práce v jiném průmyslu. Stavební firmy nemají dost kvalitních lidí, protože je nemůžou zaplatit. Kromě momentálního nedostatku realizátorů to bude pravděpodobně znamenat v budoucnosti zdražení prací. Navíc je letošní rok poznamenán horšími klimatickými podmínkami, které dlouho nepřály zahájení venkovních prací.

Tato čísla se týkají pouze akcí nad půl miliónu korun. Zároveň s tímto probíhají přípravy a realizace akcí s menšími náklady, avšak většinou se stejnou pracností příprav, jako jsou opravy menších střech, zateplení jednotlivých štítů, opravy vstupů a předložených schodišť, výměny rozvodů vody, kanalizace, topení, opravy centrálních odsávání apod.