Sjednocení rozúčtovatele tepla a vody v našich domech

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pátek 10. března 2017

Přibližně od roku 1992, kdy se začaly montovat bytové vodoměry a následně od roku 1995, kdy se začaly montovat indikátory topných nákladů (ITN) na radiátory, jsme jako družstvo prošli přirozeným vývojem. V prvním období jsme montovali vodoměry až od 6 výrobců a ITN vč. rozúčtovacích služeb jsme měli od 5 poskytovatelů. Postupnou selekcí a občas i přirozeným „úhynem“ firem či výrobců jsme došli až ke stavu, kdy máme od roku 2010 pouze jednoho smluvního partnera na všechny bytové vodoměry a tři partnery na instalaci a rozúčtování ITN. Důvody byly jasné – družstvo jako velký zákazník s velkou silou, jednotný způsob předávaní dat, jednotná komunikace, atd.
Jedním z důležitých argumentů byla i možnost budoucího poskytování přehledů spotřeb jednotlivým uživatelům bytů prostřednictvím vlastního serveru a aplikace, což většina menších hráčů na trhu neměla a většinou ani dodnes nemá.
Díky zpřísňování evropské legislativy se totiž blíží čas, kdy bude mít každý spotřebitel centrálního tepla, teplé a studené vody právo sledovat svou spotřebu. Již v roce 2012 přijal Evropský parlament Směrnici č. 27 o energetické účinnosti s platností od 4.12.2012. Směrnice nařizuje členským státům mimo jiné zajistit, „aby koneční zákazníci měli možnost snadného přístupu k doplňujícím informacím o historické spotřebě, jež umožňují podrobnou vlastní kontrolu. Doplňující informace o historické spotřebě zahrnují souhrnné údaje za období nejméně uplynulých tří let … a podrobné údaje na základě času spotřeby jakýkoli den, týden, měsíc a rok.“ Z důvodové zprávy lze vyčíst, že historické spotřeby by mělo obsahovat roční vyúčtování a podrobné údaje by měly být zpřístupněny pomocí internetu. Samozřejmě pro aktuální údaje bude nutné instalovat do domu sběrnou a vysílací jednotku, která bude online komunikovat s portálem, jinak budou k dispozici pouze zpětně vždy roční odečty.
Členské státy měly za povinnost postupně zapracovat do své legislativy jednotlivá ustanovení této směrnice již v průběhu minulých let, je tedy jen otázkou času, kdy se povinnost přístupu ke spotřebám uzákoní i u nás. Na trhu je dnes pouze několik větších hráčů, kteří se na tento rozsah služeb připravují či již provozují vlastní internetovou aplikaci. Jde o internetový portál s vlastním přístupem, na kterém každý zájemce může sledovat svou spotřebu energií v bytě v čase, jednotkách a zpětně i v nákladech.
Z těchto důvodů představenstvo družstva odsouhlasilo postupný přechod družstevních domů na jednu firmu, konkrétně Techem, který od roku 2009 spravuje většinu našich ITN a od roku 2010 všechny bytové vodoměry a zároveň již internetový portál tohoto typu provozuje. Další výhodou přechodu je nižší cena instalace ITN a delší záruka životnosti baterie.
V roce 2017 nás totiž čeká mimořádně silný ročník v množství přeinstalací ITN (34 domů s 5 089 ks) a bylo by škoda tuto příležitost na dalších osm let promeškat a nutit pak domy k výměně ITN v půli životnosti baterií kvůli neplnění nové zákonné povinnosti. Zároveň tím sjednotíme služby v oblasti energií v bytě (teplo, teplá a studená voda) do budoucna na jeden internetový portál. Pro naše uživatele se v podstatě nic nezmění, pouze bude vědět, že odečet i vyúčtování tepla a vod provede jedna firma a že všechny údaje pak v případě zájmu najde na jedné internetové adrese pod jedním přístupovým heslem.