Rozpočet na rok 2017

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • pondělí 30. ledna 2017

Na podzimním jednání shromáždění delegátů byl projednán a schválen rozpočet družstva. Proto bych vás rád seznámil s některými parametry právě schváleného rozpočtu na příští rok 2017. Struktura a koncepce rozpočtu je stejná. Výnosy z úroků v bance jsou rozpočtově určeny pro samosprávy. Polovina výnosů z vnitrodružstevních půjček a polovina zisků vzniklých z držení aktiv u správců aktiv je také rozpočtově určena k rozdělení samosprávám.
Velmi pozitivní zprávou pro všechny klienty družstva je, že rozpočet, který delegáti schválili, nepočítá se zvýšením žádného správního poplatku. V minulých dvou letech byly předkládány rozpočty zaměřené na úspory, které tak reagovaly na významné poklesy jednotlivých výnosů. Pro rok 2017 schválilo shromáždění delegátů rozpočet, který je rozpočtem velmi konzervativním, umírněným, s růstem nákladů přiměřeně inflaci. Stejně tak se počítá s růstem výnosů. Ten je zajištěn zvýšením produktivity práce, založeným na vzniku společenství vlastníků (SV) z našich samospráv a na přijetí nových SV do správy.
V rozpočtu 2017 jsou však také schváleny mimořádné náklady na opravu fasád správních budov a tyto náklady s ohledem na rozsah a složitost nejsou zanedbatelné. Oprava fasády na „žluté“ správní budově byla již naplánována na rok 2016. S ohledem na zjištěný nutný rozsah byla oprava přeložena na rok 2017. K tomu byla naplánována renovace fasády banky, „nové“ správní budovy z roku 1999 a garáží správy. Dalším mimořádným nákladem schváleným delegáty je nákup technologie a software na implementaci elektronického oběhu dokumentů. To by mělo do budoucna posloužit jak k efektivnější komunikaci na správě, tak především při komunikaci s funkcionáři samospráv i SV. Tyto mimořádné náklady v roce 2017 dosahují 10% celkových nákladů a snižují zisk družstva o 2,1 mil. Kč. Správa družstva si v minulosti se souhlasem delegátů odkládala přebytky hospodaření, které budou v roce 2017 částečně využity právě na tyto mimořádné náklady.
Na rok 2017 bylo schváleno navýšení objemu mzdových prostředků o 3%, které zajistí možnost valorizace platů o 2% a individuální úpravu platů o 1% dle růstu produktivity práce.
Další rostoucí kapitolou rozpočtu jsou odpisy. Zde je nutné promítnout vyšší investice do software, vozového parku i kancelářského vybavení. Nejedná se o rozšíření, ale pouze o obnovu stávajícího majetku. V případě kancelářského nábytku jde především o prosezené a poškozené židle, pořadače ze sedmdesátých let minulého století a u aut se jedná o omlazení vozového parku z průměrného stáří 7,5 roku na 3,5 roku. Vyřazena budou vozidla starší 10 let.
S určitou odvahou očekáváme růst příjmu na poplatcích z prodlení. Tento optimismus je založený na skutečnosti z roku 2016, která již v tuto chvíli je velmi slibná pro celkový hospodářský výsledek družstva za rok 2016.
Schválený plán zisku družstva v roce 2017 je celkem ve výši 137 tis. Kč.