Velké opravy v roce 2016

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • čtvrtek 29. prosince 2016

Každý rok rekapitulujeme, kolik oprav, na kolika domech a jakého typu jsme za uplynulý rok stihli realizovat. Tento základní přehled tvoří všechny opravy nad půl miliónu korun, což je zejména zateplení domů a štítů, opravy plochých nebo sedlových střech, hydroizolace kolem domu, nově např. odstraňování řas ze zateplených fasád, pořízení nových výtahů a další práce. Proběhlo celkem 38 výběrových řízení, z toho 6 výběrových řízení bylo pro společenství vlastníků v naší správě, dvě společenství si provedla výběrová řízení na základě našich podkladů a výzvy samo. Jedno výběrové řízení, konkrétně výměna 8 ks výtahů, není ještě dokončeno. Celkem se přihlásilo 226 uchazečů, vybrali jsme 20 různých vítězů v 9 typech prací za 90 137 107 Kč. Největší počet zájemců v jednom výběru bylo 13 firem, průměrný počet účastníků bylo 6 firem. Tradičně nejméně firem soutěžilo v opravě plochých střech (2 až 3), nejvíce naopak v zateplování. Nejvíce zakázek získala firma Izolace Beran z Ústí nad Labem a to v oblasti zateplování, celkem osm domů. Tradice se opakuje i v tom, že největší podíl akcí je v zateplení domů či jednotlivých stěn. Letos jde o 12 domů kompletně a o 10 domů s průčelím či štíty. Výměna oken jako samostatná velká akce nebyla v roce 2016 žádná, nově se naopak objevuje například odstraňování řas z fasád (2 domy) či výměna výtahů.

Z hlediska samotné realizace nebyl rok 2016 v ničem příliš výjimečný. Výběrová řízení na stavební práce začala 22. února a skončila 11. července, tedy probíhala většinu prvního pololetí. K dnešnímu dni jsou prakticky všechny stavební práce hotovy a převzaty. Co se týče letošních zpoždění, byla způsobena jednak nepříznivými klimatickými podmínkami v létě, jednak kapacitními schopnostmi či spíše neschopnostmi firem. S výjimkou jediného domu nemá naštěstí zpoždění za následek ponechané postavené lešení přes zimní měsíce. Dvě akce se budou plánovaně dokončovat v roce 2017, jeden dům se bude (už neplánovaně) znovu opravovat, konkrétně nátěr fasády.

Co se týče roku 2017, zatím je na schváleno 5 půjček a 2 úvěry, další 2 zájemci, schválení poradou vedení, pracují na podpisech. Mimoto se připravuje z vlastních zdrojů nebo v případě společenství vlastníků pomocí úvěrů 14 domů na zateplení, 7 domů na opravu střechy, 3 domy chtějí odstraňovat řasy z fasády a dalších 7 domů plánuje jiné velké opravy (výměna oken, hydroizolace, výměna lin, opravy balkónů apod.). Pro již schválené zateplovací práce se v současné době připravují projekty a stavební povolení, na střechy jsou již hotové odborné posudky. Čísla nejsou konečná, další velké akce se samozřejmě budou dále připravovat na jaře roku 2017.