Jak dál s nebytovými prostory?

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pátek 16. prosince 2016

Možná bude pro vás překvapením, že družstvo kromě bytových domů spravuje i nebytové prostory. Nejsou tím myšleny pronajaté sušárny či kolárny ve společných prostorách domů, ale velké zkolaudované prostory mimo bytové domy. Největším takovým prostorem je samozřejmě budova banky ČSOB vedle sídla družstva, dalším je polovina rodinného dvojdomku v ulici Lužická vedle OD Lídl v České Lípě.
Další skupinou nebytových prostor je šest obchodů v Novém Boru a devět obchodů v České Lípě. Tyto obchody jsou umístěny v přízemích bytových domů, nejsou však jejich součástí a patří celému družstvu, nikoliv pouze dotčeným domům. Správa družstva se snaží všechny tyto prostory pronajímat a vytvářet tak dlouhodobé výnosy družstvu. V minulých letech jsme část zisku investovali zpět do těchto prostor, např. v Novém Boru byla provedena kompletní výměna všech oken, výloh a vstupních dveří. V České Lípě jsme v loňském roce provedli výměnu výloh a vstupních dveří a opravu fasády na přední straně domu, v plánu je provést stejnou akci na zadní straně. Přesto se nám v současné době nedaří pronajmout všechny prostory, zejména pro přetlak podobných volných prostor v lokalitě.
Jak z toho ven? Jednou z možností je vstřícnější přístup k seriózním a perspektivním zájemcům o dlouhodobý pronájem prostor. Ten spočívá v nabídce zainvestování volných prostředků do stavebních úprav pro konkrétní potřeby budoucího nájemce výměnou za dlouhodobý závazek nájmu. V rámci tohoto nájmu pak nájemce splatí i tuto investici a družstvo získá stabilního partnera. Při současné výši úroků je to nejvýhodnější způsob investování. Zhodnotíme vlastní majetek a ještě vyděláme nad rámec běžných úroků.
Prvním takovým případem je v současné době probíhající rekonstrukce nebytového prostoru v ulici Pražská v České Lípě pro specifické potřeby zubní ordinace. Nákladem 1,2 mil. Kč zde družstvo rekonstruuje původní prostory na zubní ordinaci s potřebným zázemím. Nájemce se za to smluvně zavázal k 15ti letému nájmu, během kterého vedle obvyklého nájemného zaplatí i investované prostředky.
Je pochopitelné, že musíme velmi pečlivě volit způsob využití prostor, protože nemůžeme připustit v našich domech hlučné, prašné či jinak rušivé provozy. Určitě však vítáme zájemce o drobné provozovny, opravny, hygienické či kosmetické služby, reklamní agentury, pojištění apod. Věříme, že toto je cesta, jak získat pro nebytové prostory dlouhodobé nájemce a zároveň zajistit družstvu pravidelný příjem pro krytí provozních nákladů do budoucna.