Kam se bude ubírat výroba tepla v České Lípě - část 2

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • pondělí 12. prosince 2016

V letošním červnovém čísle Zpravodaje jsme vás seznámili s probíhajícím jednáním o ceně centrálního tepla v České Lípě, jehož jsme dominantním odběratelem. Naznačovali jsme, že smyslem jednání by mělo být jednak snížení stávající ceny, jednak stabilizace vývoje cen do budoucna. S ohledem na objem odebraného tepla a velikosti podílu na našich nákladech v bydlení šlo o jedno z nejdůležitějších jednání letošního roku. Od minulého článku, kde jsme informovali o našich cílech a představách, můžeme hrdě prohlásit, že jednání znamenají velký úspěch a že se podařilo změnit obchodní filosofii výrobce tepla v České Lípě.
Díky jasné představě družstva o možnostech Českolipské teplárenské v oblasti tvorby zisku a díky věcným argumentům a tlaku na vedení společnosti jsme přesvědčili zástupce hlavního akcionáře, společnost MVV, že změna cenové politiky je jediná možnost, jak udržet výrobu tepla ve městě a jak smysluplně zhodnotit svou moderní technologii.
Aniž bychom vás chtěli unavovat zbytečnými detaily, díky razantnímu snížení pevných nákladů v ceně tepla jsme získali zhruba 30 Kč na každém GJ tepla a v případě proměnné složky ceny (v podstatě nakupované energie) čekáme díky nižším cenám plynu na burze další zlevnění. Výsledkem by měla být cena tepla snížená o 4,3 % proti roku 2016 a dokonce o 10% proti roku 2015. V objemu peněz to znamená meziroční ponížení celkových nákladů družstva o cca 3 mil. Kč.

Graf vývoj ceny tepla

Málokterá jednání vygenerovala takové snížení nákladů na bydlení. Je samozřejmé, že toto snížení ceny pocítí pozitivně všichni odběratelé v České Lípě, nikoliv pouze naši družstevníci. A tím pocítí je samozřejmě myšlen dopad do předpisu nájmu a následně do vyúčtování služeb. Protože k 1.1.2017 nebudeme měnit plošně předpis a navíc máme za sebou dvě mírné až podprůměrné zimy, které snížily uměle zálohy, promítneme snížení ceny tepla raději až do předpisu k 1.7.2017. To již budeme znát vydatnost první části zimy příštího roku.
A protože chceme i do budoucna snižovat náklady na topení a ohřev teplé vody, zahájili jsme jednání o dokončení instalace domovních předávacích stanic tam, kde ještě chybí. Ty přinesou další snížení spotřeby tepla díky menším ztrátám v rozvodech a vyšší účinnosti při ohřevu teplé vody.
Je pochopitelné, že v oblasti prodeje tepla je trh pokřiven omezenými možnostmi výběru a to z obou stran. Při těchto jednáních nejde tedy o fotbalový zápas, kde musí někdo vyhrát na úkor toho druhého. Za sníženou cenu tepla nabízíme stabilního odběratele, pro kterého má smysl modernizovat celou soustavu a investovat prostředky do další technologie. Takže vyhrát by nakonec měli všichni.