Velká výběrová řízení v roce 2016

  • Autor: Vlastimil Kouřimský
  • středa 22. června 2016

Nejjistějším znamením příchodu léta v současném nejistém stavu počasí je vždy období přípravy článku o průběhu velkých výběrových řízeních. To už je jasné, že jaro skončilo a přichází léto, ať už je za oknem jakékoliv počasí.
Takže můžeme začít rekapitulovat. Podle směrnice o zadávání oprav jsou všechny akce s předpokládaným nákladem větším jak půl miliónu korun vybírány stálou výběrovou komisí. V ní kromě zástupců domů a správy družstva působí i zástupci představenstva a kontrolní komise. Je jasné, že se vždy jedná o velké opravy, tj. nejčastěji o zateplení celých domů nebo jednotlivých stěn, opravy plochých zateplených či sedlových střech, o hydroizolace spodních staveb, případně např. výměna lina na chodbách a schodištích.
V roce 2016 proběhlo doposud v oblasti velkých oprav nad půl miliónu korun celkem 26 tzv. velkých výběrových řízení (+7 pro SVJ, z toho jedno bylo následně zrušeno). První proběhlo 22. 2. 2016, zatím poslední 6. 6. 2016. Plánovány jsou ještě zhruba 4 další, většinou zateplení domů, kde ještě není dokončena projektová dokumentace či stavební povolení.
Do výběrových řízení se doposud přihlásilo více jak 40 různých firem, vybráno bylo 16 různých vítězů. Nejvíce se jednoho řízení zúčastnilo 13 uchazečů (zateplení domu), nejméně 2 (GO střechy, zateplení průčelí). Výběrových řízení se zúčastnilo 11 různých členů komise za představenstvo, kontrolní komisi a správu družstva a 82 zástupců samospráv. Nejvíce, zatím 6x, zvítězila firma Izolace Beran z Ústí nad Labem, vždy v oblasti zateplení.

Zateplení celých domů či jednotlivých stěn: Z roku 2015 se přesunulo dokončení 4 domů, což bylo způsobeno jednak klasickými kapacitními problémy stavebních firem, jednak vysokými teplotami v letních měsících.
V letošním roce připravujeme k zateplení 19 domů (+3 SVJ), z toho 8 je již zahájeno, jeden je hotový a ostatní jsou v různé fázi příprav. Zatím není žádný dům plánován na dokončení v roce 2017, záleží však vždy na počasí a na schopnostech firem.

Generální opravy střech: Již několik let omezujeme požadavky na opravy střech podle kapacitních možností osvědčených realizátorů. Naplánovali jsme 6 plochých, 2 sedlové a jednu změnu z ploché na sedlovou střechu, u všech již proběhla výběrová řízení. Zahájeno je 5 střech, jedna je již hotová.

Hydroizolace spodních staveb: Letos proběhla zatím pouze 2 velká výběrová řízení, obě vyhrála f. Geoizol Praha. Vypadá to, že jsme domy, které měly akutní problémy s prosakem vody, postupně vyřešili a že počet hydroizolací bude na úrovni 2 – 3 domů ročně.

Rekapitulace, další vývoj: rok 2016 zatím počtem a charakterem výběrů nijak nevybočuje z rámce posledních let. Pokračuje trend postupného snižování množství zájemců o zateplení, ale i o GO střech či hydroizolací. Důvodem je velký počet již kompletně hotových domů, občas jsou důvody i legislativní – očekávaný vznik SVJ, neschopnost či neexistence funkčního výboru apod. Loňskou malou účast firem v oblasti zateplení jsme se pokusili vyřešit rozšířením projektové dokumentace o výkazy výměr, abychom zájemcům usnadnili vytváření nabídek. Výsledkem byla sice vyšší účast firem, na druhou stranu se nyní musíme potýkat s fenoménem víceprací, na což jsme nebyli zvyklí. Vybrané firmy občas poukazují na položky prací, které nebyly ve výkazech výměr a požadují navýšení ceny.
Je dobré připomenout, že tato čísla se týkají pouze akcí nad 0,5 mil. Kč. Zároveň s tímto probíhají přípravy a realizace akcí s menšími náklady, avšak většinou se stejnou pracností příprav (menší střechy, zateplení štítů, GO elektro, výměny rozvodů vody nebo radiátorů, opravy centrálních odsávání apod.).