Kamerové systémy a jejich právní úprava

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • úterý 15. března 2016

Poslední dobou se čím dál častěji můžeme setkávat s různými názory na provozování kamerových systémů v bytových domech. Ty jsou nemalou měrou podporovány také různými články v novinách či televizích. Diskuzi k této problematice odstartoval Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen ÚOOÚ) ve svém novém stanovisku o umístění kamerových systémů v bytových domech. Tento úřad nově umožňuje, za určitých podmínek, provozovat kamerový systém se záznamem i tam, kde to bez souhlasu všech uživatelů domu nebylo doposud možné. Konkrétně se jedná o prostory, jako jsou sklepy a půdy a vchody do nich, garáže, kočárkárny, kolárny, prostory u dopisních schránek, vnější plášť budovy a jeho bezprostřední okolí, vstupní dveře do domu, vstupní chodby k výtahům a ke schodištím, včetně výtahů a schodišť.
Co vám však v televizi neřeknou je, že ÚOOÚ ve svém stanovisku nadále striktně trvá na tom, aby provozovatel kamerového systému byl úřadu schopen prokázat (před zahájením i v průběhu provozu kamerového systému), že je kamerový systém, s ohledem na jistý zásah do soukromí osob legitimní, a splňuje účel, ke kterému má být nebo je pořizován. V praxi to znamená, že pokud v domě bude docházet k opakovanému ohrožování zdraví, života či škodám na majetku, je možné souhlas obyvatel domu nahradit prokazatelným způsobem jako jsou např. zápisy od policie, škody na majetku, probíhající přestupková řízení atd. ÚOOÚ současně nadále požaduje, aby provozovatel kamerového systému používal i další způsoby ochrany majetku a osob (např. uzamykáním vchodových a sklepních dveří, instalace mříží atd.).
Provozovat kamerový systém je nadále (i podle nového stanoviska) možné pouze po předchozí registraci na ÚOOÚ. Naše družstvo eviduje 48 domů, kde je provozován kamerový systém se záznamem. Všichni obyvatelé domu musí být o provozování kamerového systému informováni. Informační povinnost platí i pro ostatní příchozí osoby, které jsou již při vstupu do domu seznámeni s tím, že dům je monitorován tímto zařízením. Současně je zde podána informace o provozovateli systému. Zpracovatel kamerového systému je povinen zabezpečit záznam tak, aby nedošlo k jeho změně, zničení, ztrátě či zneužití. Záznam je vyhodnocován pouze v případech, pokud dojde k protiprávnímu jednání. Poté je předáván orgánům činným v trestním řízení k odhalení pachatele. Neoprávněné nakládání se záznamem je ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů deliktem pod pokutou až 5 mil. Kč. Doba uchování záznamů musí být stanovena tak, že nepřesáhne dobu potřebnou k tomu, aby incident zaznamenaný kamerou bylo možno prošetřit a zajistit další nezbytné informace potřebné například k předání záznamu příslušným orgánům. Takovou dobou je obvykle nejvýše 7 dnů, a v případě příležitostně navštěvovaných prostor až 14 dní. V odůvodněných případech může správce dobu prodloužit. Při provozování kamerového systému je však třeba vždy dbát na pečlivé nastavení úhlu záběru kamery ve vztahu k celkovému rozsahu snímaných prostor tak, aby nebyla snímána jiná místa, v nichž by sledováním bylo více zasaženo soukromí obyvatel či návštěvníků domu. Především se jedná o sledování vstupních dveří do bytů. V těchto případech se vyžaduje souhlas všech obyvatel dotčených bytů.
S ohledem na výše uvedené lze konstatovat, že pořizování kamerového systému do domů bude i nadále podléhat podrobné kontrole ÚOOÚ. Provozovatel kamerového systému bude muset i nadále správně posoudit každou jednotlivou žádost o zapojení kamerového systému v našich domech, zda zvolený prostředek (kamerový systém) je způsobilý a potřebný k dosažení cíle (např. odstranit či následně odhalit pachatele krádeže atd.), aniž by zvolené řešení nepřiměřeně zasahovalo do práv a soukromí ostatních obyvatel v domě.