Insolvenční řízení a exekuce na družstevní podíl

  • Autor: JUDr. Dalibor Tichý
  • středa 4. listopadu 2015

Současná platná legislativa je v případě dlužníka, žijícího v bytovém domě k ostatním spolubydlícím nespravedlivá. Od 1. ledna 2008 nabyl účinnosti zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon). Nejčastěji používaná forma oddlužení je splátkový kalendář. Tento způsob oddlužení zasahuje dlužníkův majetek především do budoucna. Dlužník je povinen měsíčně (po dobu 5 let) splácet nezajištěným věřitelům (tzn. věřitelům, kteří nemají své pohledávky právně zajištěné např. zástavním právem), dle schváleného splátkového kalendáře, nejméně však 30 % z celkového dluhu. Jestliže bylo řádně spláceno, soud může osvobodit dlužníka od zaplacení zbývajících pohledávek. Tím nám samozřejmě na domě zůstávají neuhrazené finanční prostředky, které domu chybí. Musí být uhrazeny řádně platícími (spolubydlícími) v domě. Dluh mají platit ti, kteří ho nezavinili, nijak se na něm nepodíleli a mají jen tu smůlu, že bydlí v domě s dlužníkem. V současné době je velkou snahou Svazu českých a moravských bytových družstev tento závadný stav změnit v řadě jednání na ministerstvech a v obou komorách parlamentu.
První insolvenční řízení jsme na našem družstvu zaznamenali na konci roku 2010. K dnešnímu dni evidujeme 74 insolvenčních dlužníků. Z tohoto celkového počtu máme 71 dlužníků, kteří své pohledávky umořují formou splátkového kalendáře. Zbylí tři dlužníci jsou řešeni dalšími způsoby oddlužení, které zákon umožňuje.
Další formou oddlužení je zpeněžení majetkové podstaty, což znamená prodej nabytého majetku, který dlužník získal v minulosti. Poslední formou oddlužení je konkurs (nepatrný konkurs).
Poslední dobou se čím dál častěji setkáváme s dlužníky, kteří mají nesplacené pohledávky i u jiných věřitelů než je družstvo. U těchto dlužníků je dluh nejčastěji vymáhán prostřednictvím soudního exekutora. Novelou zákona č. 99/1963 Sb., občanského soudního řádu může exekutor dražit nejenom vlastnický byt, jak tomu bylo dříve, ale i družstevní podíl. Co to znamená? Exekutor má právo požadovat od družstva bezúplatné sdělení údajů o dlužníkovi, zda je členem a nájemcem družstevního bytu. Jedná se o tzv. součinnost. Od začátku tohoto roku jsme obdrželi 548 žádostí o součinnost. Pokud je dlužník členem a nájemcem družstevního bytu, pak exekutor, po obdržení odpovědi z bytového družstva, vydává exekuční příkaz k postižení družstevního podílu. Po vydání exekučního příkazu se již nesmí s tímto družstevním podílem (tzn. fakticky s družstevním bytem) jakkoliv právně nakládat. Tento zákaz platí jak pro člena družstva, tak i pro správu OSBD Česká Lípa.
Na našem družstvu evidujeme 105 exekučních příkazů na postižení družstevního podílu. Po právní moci exekučního příkazu může soudní exekutor pokračovat v dražbě, čímž dojde k prodeji družstevního podílu (k prodeji bytu). Je zapotřebí připomenout, že dražba pro neplacení pohledávek se může samozřejmě týkat i vlastnických bytů. Ve většině případů však dluhy družstva nejsou uspokojeny, neboť před pohledávkami družstva mají přednost pohledávky vzniklé z nákladů řízení (tzn. náklady exekutora) nebo zástavní práva z hypotečních úvěrů u bank, které jsou téměř u každé bytové jednotky. Pokud není družstvo v tomto rozvrhovém jednání uspokojeno, musí hledat jiný způsob výkonu rozhodnutí k vymožení dluhu, což je v mnoha případech pro nemajetnost dlužníka obtížné. Jestliže by se dluh nepodařilo vymoci, stává se tento dluh nákladem domu. I v tomto případě jsou spolubydlící domu vystaveni nespravedlivému hrazení dluhu za dlužníka, se kterým mají jen společnou adresu.  K ochraně spolehlivě platících obyvatel domu, je apelováno na změnu zákona.