Nové pojištění od 1.1.2015

  • Autor: Ing. Petr Mertin
  • pondělí 2. března 2015

Od začátku roku 2015 platí nová smlouva na pojištění majetku. Tato nová smlouva má stejné číslo jako ta předchozí. Číslo pojistné smlouvy tedy zůstává nezměněno a je 7720613510. Obsah smlouvy je upraven tak, aby byl v souladu se současnou platnou legislativou. Reaguje tedy především na zákon 89/2013Sb. Občanský zákoník, který vešel v platnost na počátku roku 2014.
Mezi významné změny v této smlouvě o pojištění majetku a odpovědnosti patří především navýšení minimální pojistné částky, zvýšení základního limitu pro odpovědnost na 10 mil. Kč, snížení integrální franšízy u živelního ALL RISK pojištění z 1500 Kč na 1000 Kč, zjednodušení vypočtu některých pojistných částek, zvýšení maximálního limitu plnění pro škody způsobené povodní, pojištění strojů a jiných technologií, pojištění elektroniky a další drobné vylepšující změny v podmínkách pojištění.
Jako hlavní pozitivum je, že přes všechny tyto změny nedochází ke zvýšení ceny pojištění. OSBD Česká Lípa touto velmi výhodnou smlouvou pojišťuje nemovitý majetek ve správě družstva. Pro každé společenství vlastníků, které má zájem o toto pojištění, může družstvo pojištění zajistit. Následně pak družstvo zajišťuje veškerý servis ohledně pojistných událostí. V současnosti je z 92 společenství ve správě družstva pojištěno 85. Při porovnání se samostatnou smlouvou SVJ, které k nám přišlo s již uzavřenou smlouvou, se nám zatím nikdy nestalo, že by námi nabízené pojištění bylo méně kvalitní. Naše cena při srovnatelném rozsahu pojištění byla vždy výrazně nižší než u individuální smlouvy.
Dalším bonusem v této nové smlouvě je změna v pojištění hasební techniky. Bez navýšení celkové ceny za pojištění je pojištěna veškerá hasební technika v pojištěných domech, pokud splňuje podmínky pojištění. Pojištěná hasební technika musí být uzamčena nebo zaplombována.
Nová smlouva odráží současné potřeby družstva a společenství vlastníků v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti. Součástí odpovědnosti je i pojištění statutárních orgánů společenství, které jsou v rámci této smlouvy pojištěny do výše 2 mil. Kč zdarma.
Pro každého, kdo potřebuje doložit pojištění nemovitosti svého bytu, bude k dispozici Certifikát o pojištění a Potvrzení o sjednaném rozsahu pojištění dle Rámcové pojistné smlouvy č. 7720613510. Jakmile budou dokumenty k dispozici v elektronické podobě, umístíme je na naše internetové stránky www.osbd.cz